Aromaterapia – terapia vôňami pre každodenný život

Aromaterapia je jedinečná metóda, ktorá pracuje s éterickými olejmi a využíva ich pozitívne účinky na telesné a psychické zdravie človeka.

 

Éterické, čiže esenciálne oleje, sú vonné esencie, ktoré sa ukrývajú v liečivých siličnatých rastlinách a majú silné antiseptické, antivírusové, antimikrobiálne či analgetické účinky. Tým najlepším spôsobom, ako takéto vlastnosti silíc zachytiť, je destilácia vodnou parou pomocou prírodných živlov – ohňa, vody, zeme a pary. Túto starobylú metódu objavil už v 10. storočí perzský filozof a lekár Avicena a využíva sa po celom svete až dodnes.

Jedinečné vlastnosti éterických olejov

Vďaka vlastnostiam pôvodnej rastliny, šetrnému a účinnému spôsobu získavania a vysokej koncentrácii rastlín (pre vznik iba 1 ml oleja je potrebné aj niekoľko kilogramov rastliny), dokážu vône éterických olejov prečistiť prostredie od vírusov a iných choroboplodných zárodkov, posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a pomáhajú uľaviť alebo dokonca predchádzať vzniku rôznych civilizačných ochorení.

Namiešané v prírodnej kozmetike prispievajú aj k riešeniu problémov a nedostatkov s rôznymi typmi pokožky a zlepšujú jej kvalitu. Na psychickej úrovni vyvolávajú priaznivé zmeny pocitov a emócií. Dospelým aj malým deťom tak pomáhajú uľaviť pri mentálnom vyčerpaní a stresovej záťaži, upokoja pri nervozite, podporia dobrý spánok, dodajú radosť a optimizmus.

aromaterapia-inhalácia

Pri akútnych problémoch stačí privoňať k fľaštičke éterického oleja a nechať pôsobiť účinky vône. Vdychujte zo vzdialenosti 15 cm, nevydychujte späť do liekovky a po inhalácii ju ihneď uzavrite, aby nedochádzalo k znehodnoteniu oleja.

Ako používať éterické oleje

Éterické oleje sú prchavé, to znamená, že sa vo vzduchu odparujú.

Najprirodzenejší spôsob, ako ich používať, je preto vdychovanie. Cez pľúca putujú ich účinné látky do tela a do mozgu, kde priamo pôsobia na neurochemické procesy, činnosť telesných orgánov a psychiky. Pri ich rozptyľovaní do ovzdušia navyše okolitý priestor prevonia ich úžasnými vôňami – svieže tóny citrusov, balzamické vône ihličia, hlboká aróma drevín, bylín alebo jemné ženské vône rozličných druhov kvetov.

Na vdychovanie vôní si môžete vybrať rôznych pomocníkov. Medzi základné patrí nakvapkať olej do aróma difuzéra, aromalampy, na keramickú doštičku, látkovú vreckovku alebo len otvoriť fľaštičku s olejom a inhalovať jeho vôňu.

Najšetrnejšie rozptyľuje vôňu olejov do priestoru difuzér. Funguje aj ako zvlhčovač vzduchu a oproti klasickým aromalampám so sviečkou je tiež bezpečnejší, hodí sa aj do detských izieb, olej nezahrieva, ani neprepaľuje ako aromalampa, čo jeho kvalitu znehodnocuje. Difuzéry sú navyše vhodné aj do veľkých spoločných priestorov, ako sú školy, kancelárie, recepcia alebo cvičiace priestory.

Kompozice_difuzérů01

Aróma difuzéry skrášlia váš domov a vďaka nim prevoniate a prečistíte svoje okolité prostredie.

Ako kombinovať éterické oleje

Keďže sú éterické oleje veľmi silné, nie je vhodné používať ich priamo na pokožku, až na výnimky ako je napríklad všestranne upokojujúca levanduľa alebo protizápalovo pôsobiaci tea tree. Úžasné vlastnosti olejov v starostlivosti o pokožku možno však využívať v kombinácii so za studena lisovanými rastlinnými olejmi, ktoré sú bohaté na vitamíny a esenciálne mastné kyseliny.

A v tejto kombinácii sú potom jedinečným doplnkom kúpeľov a masáží. Pomáhajú uvoľniť stuhnuté svaly a ich vôňa, ktorá sa uvoľňuje počas kúpania či masírovania, podporuje relaxačný zážitok. Aromaterapeutické masáže detí a bábätiek navyše predstavujú skvelý spôsob, ako uľaviť napríklad od nafúknutého bruška a predovšetkým, ako prehĺbiť svoj rodičovský vzťah s dieťatkom. Vďaka svojim upokojujúcim účinkom majú éterické oleje aj svoje dôležité miesto v jogovej praxi a pri meditáciách.

Ako nepoužívať éterické oleje

Aj napriek všetkým svojim benefitom je potrebné pri užívaní esenciálnych olejov zohľadňovať celkový zdravotný stav a venovať pozornosť kontraindikáciám. Niektoré oleje napríklad napomáhajú upokojeniu a znižujú krvný tlak, iné naopak podporujú prúdenie krvi a energie.

Citrusové oleje môžu byť fototoxické a môžu tak spôsobiť po vystavení slnku podráždenie. Záleží však na spôsobe ich získavania, počas destilácie sa totiž fotoaktívne látky do olejov nedostanú. Veľmi dôležité je potom sledovať kontraindikácie u malých detí a tehotných žien.

Môžem používať éterické oleje vnútorne?

Čo sa týka vnútorného užívania, je možné stretnúť sa aj s jeho odporúčaním, tu je však potrebné mať sa na pozore. Éterické oleje pre vnútorné užívanie nie sú bezpečné a v Českej republike i na Slovensku sú na tieto účely zakázané. A prečo? Predstavte si, že by ste zjedli 1 kilogram mäty alebo šalvie, aby ste dosiahli liečebný účinok. Také množstvo rastliny obsahuje už 1 ml (20 kvapiek) éterického oleja.

Pri výbere olejov si vyberte overeného predajcu, u ktorého máte 100% istotu prírodnej kvality olejov, riaďte sa svojim čuchom a siahnite po tom, čo vám vonia, sledujte kontraindikácie, naučte sa miešať vlastné zmesi a potom už na seba len nechajte pôsobiť kúzlo menom aromaterapia.


Článok pre vás pripravila Tereza Zedková (Nobilis Tilia).

Tereza Zedková pracuje s textami už viac ako 15 rokov. Pracovala pre mnohé umelecké projekty a inštitúcie, v neziskových organizáciách a v biznise. Pri písaní chce spájať témy, ktoré sú jej blízke, napríklad lásku k prírode a udržateľnému životu.