Ako rozpoznať a liečiť boreliózu: Kompletný sprievodca

Máte obavy z boreliózy? Neviete, ako rozpoznať jej príznaky alebo čo robiť, ak vás uhryzne kliešť? Borelióza je závažné ochorenie, ktoré môže mať rôzne príznaky a komplikácie, no s vhodnými informáciami a správnym prístupom je možné ju efektívne zvládnuť.

Prečo je včasná diagnóza taká dôležitá? Aké sú najlepšie metódy liečby? A ako môžete posilniť svoj imunitný systém prírodnými prostriedkami? Na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete odpovede v našom komplexnom sprievodcovi boreliózou.

Čítajte ďalej.

Čo je borelióza?

Borelióza, často nazývaná aj lymská borelióza, je infekčné ochorenie, ktoré prenášajú kliešte. Toto ochorenie je spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi a môže mať vážne následky na zdravie, ak nie je včas diagnostikované a liečené. V nasledujúcej časti sa podrobnejšie pozrieme na definíciu boreliózy, pôvodcu ochorenia a spôsob prenosu.

Definícia boreliózy

Borelióza je multisystémové infekčné ochorenie, ktoré postihuje rôzne orgány a systémy tela, vrátane kože, kĺbov, srdca a nervového systému. Prvé príznaky sa zvyčajne objavujú v priebehu niekoľkých dní až týždňov po uhryznutí infikovaným kliešťom. Medzi najčastejšie príznaky patrí červená škvrna alebo vyrážka v mieste uhryznutia, ktorá sa postupne rozširuje (tzv. erythema migrans). Ak sa borelióza nelieči, môže prejsť do chronického štádia a spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Pôvodca ochorenia: baktéria Borrelia burgdorferi

Pôvodcom boreliózy je baktéria Borrelia burgdorferi, ktorá patrí do skupiny spirochét. Spirochéty sú špirálovité baktérie, ktoré sa pohybujú pomocou zvláštneho druhu pohybu, ktorý im umožňuje preniknúť do tkanív hostiteľa. 

Baktéria Borrelia burgdorferi bola prvýkrát identifikovaná v roku 1982 a odvtedy sa stala predmetom intenzívneho výskumu.

Existuje viacero druhov borelií, ktoré sa navzájom líšia antigénmi (bielkovinami, ktoré produkujú a vystavujú na svojom povrchu) a tiež priebehom ochorenia, pretože majú rôznu afinitu k tkanivám, teda si vyberajú rôzne tkanivá, ktoré infikujú.

V klinickej praxi sa lekári najčastejšie stretávajú s Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. garinii a B. afzelii. So všetkými uvedenými druhmi sa môžeme stretnúť v Európe.

kliest-vyskyt

Unsplash

Ako sa borelióza prenáša: kliešte ako hlavní prenášači

Kliešte sú hlavnými prenášačmi baktérie Borrelia burgdorferi. Najčastejšie sa jedná o kliešte rodu Ixodes, konkrétne kliešť obyčajný (Ixodes ricinus) v Európe a kliešť čiernonohý (Ixodes scapularis) v Severnej Amerike. Ďalšími prenášačmi boreliózy môžu byť komáre alebo muchničky (kúsavé mušky).

Príčiny boreliózy

Borelióza je závažné infekčné ochorenie, ktoré môže postihnúť rôzne časti tela a spôsobiť širokú škálu príznakov. V tejto časti sa podrobne pozrieme na to, ako sa človek môže nakaziť, aké faktory zvyšujú riziko nákazy a ktoré geografické oblasti majú vyšší výskyt boreliózy.

Ako sa človek môže nakaziť boreliózou

K nákaze boreliózou dochádza hlavne cez uhryznutie infikovaným kliešťom. Kliešte, najmä tie z rodu Ixodes, sa infikujú baktériou Borrelia burgdorferi pri satí krvi z infikovaných zvierat, ako sú myši, jelene a rôzni malí cicavci. Po infikovaní môžu tieto kliešte preniesť baktériu na človeka počas svojho kŕmenia.

Proces nákazy prebieha nasledovne:

Prichytenie kliešťa: Kliešť sa prichytí na koži človeka a začne sať krv. Tento proces môže trvať niekoľko hodín až dní.

Prenos baktérie: Baktéria Borrelia burgdorferi sa nachádza v črevách kliešťa. Počas kŕmenia sa baktéria presúva do slinných žliaz kliešťa a následne do rany spôsobenej uhryznutím.

Infekcia: Ak kliešť zostane prichytený na koži dostatočne dlho, baktéria sa môže preniesť do krvného obehu človeka a spôsobiť infekciu.

Dôležité je si uvedomiť, že čím dlhšie kliešť zostáva prichytený na koži, tým vyššia je pravdepodobnosť prenosu baktérie. Preto je kľúčové kliešťa čo najskôr a správne odstrániť.

ako-sa-nakazi-boreliozou

vecteezy

Faktory zvyšujúce riziko nákazy

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko nákazy boreliózou:

Pobyt v prírode: Ľudia, ktorí trávia veľa času v prírode, najmä v lesoch a na lúkach, sú vystavení vyššiemu riziku nákazy. Kliešte sa často vyskytujú v tráve, kríkoch a lesných porastoch.

Sezónnosť: Aktivita kliešťov je najvyššia na jar a v lete, keď sú teploty vyššie. Riziko nákazy je preto vyššie počas týchto ročných období.

Nosenie nevhodného oblečenia: Krátke rukávy a nohavice zvyšujú riziko prichytenia kliešťa na kožu. Dlhé oblečenie a používanie repelentov môžu riziko znížiť.

Domáce zvieratá: Psy a mačky, ktoré trávia čas vonku, môžu priniesť kliešte do domácnosti, čím zvyšujú riziko nákazy pre členov rodiny.

Tip: Aj svojich domácich miláčikov môžete ochrániť pred nepríjemnými parazitmi. Vedeli ste, že šípka má zdravotné prínosy pre psov?

Geografická poloha: Niektoré oblasti majú vyšší výskyt kliešťov infikovaných baktériou Borrelia burgdorferi.

Geografické oblasti s vyšším výskytom boreliózy

Borelióza sa vyskytuje po celom svete, no niektoré oblasti majú vyšší výskyt infikovaných kliešťov. 

 V Spojených štátoch sú najviac postihnuté oblasti severovýchodného pobrežia, Stredozápadu a západného pobrežia. V Európe sa kliešte najviac vyskytujú v oblasti strednej a východnej Európy, vrátane Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Poľska a Českej republiky.  V niektorých častiach Ruska a Číny je tiež vyšší výskyt boreliózy.

Príznaky boreliózy

Borelióza je zákerné ochorenie, ktoré môže mať rôzne príznaky v závislosti od štádia infekcie. Je dôležité poznať tieto príznaky a včas vyhľadať lekársku pomoc, aby sa predišlo vážnym zdravotným komplikáciám. V tejto časti sa podrobne pozrieme na jednotlivé fázy ochorenia a ich charakteristické príznaky.

Fázy boreliózy

Infekcia boreliózou prebieha v troch hlavných fázach: skorá lokalizovaná fáza, skorá diseminovaná fáza a neskorá fáza. Každá z týchto fáz má svoje špecifické príznaky a prejavy.

fazy-boreliozy

Skorá lokalizovaná fáza

Táto fáza sa zvyčajne objavuje v priebehu niekoľkých dní až týždňov po uhryznutí infikovaným kliešťom. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Erythema migrans (kožná vyrážka): Tento príznak je typický pre skorú lokalizovanú fázu boreliózy. Ide o červenú škvrnu, ktorá sa postupne zväčšuje a môže dosiahnuť priemer až 30 cm. Vyrážka má často tvar „býčieho oka“ s bledším stredom a červeným okrajom. Objaví sa do týždňa až 14 dní od prisatia kliešťa a môže sa vyskytnúť kdekoľvek na tele, pričom sa môže aj presúvať.
  • Horúčka
  • Únava
  • Bolesti svalov a kĺbov: Môžu sa objaviť bolesti a stuhnutosť svalov a kĺbov, podobné príznakom chrípky.

Skorá diseminovaná fáza

Ak sa borelióza nelieči v skorom štádiu, môže prejsť do skorej diseminovanej fázy, ktorá sa zvyčajne objavuje v priebehu týždňov až mesiacov po infekcii. 

Neurologické príznaky: Môže dôjsť k zápalu mozgových blán (meningitída), ochrnutiu tvárového nervu (Bellova paralýza) a iným neurologickým problémom, ako sú bolesti hlavy, závraty a problémy s pamäťou.

Kardiovaskulárne problémy: Borelióza môže postihnúť aj srdce, čo vedie k nepravidelnému srdcovému rytmu (arytmia), zápalu srdcového svalu (myokarditída), dýchavičnosti, závratmi a niekedy aj pádmi.

U niektorých pacientov sa môže objaviť boreliový lymfocytóm, čo je tvrdý, vyvýšený svetločervený uzlík, ktorý sa najčastejšie vyskytuje na ušnom lalôčiku, krídle nosa alebo prsnom dvorci.

Neskorá fáza

Ak borelióza nie je liečená, môže prejsť do neskorého, chronického štádia. Toto štádium sa prejavuje predovšetkým artritídami, pričom zápal postihuje viaceré kĺby a môže medzi nimi migrovať.

Veľkým problémom je neskorá neuroborelióza, ktorá môže napodobňovať iné neurologické alebo dokonca psychiatrické ochorenia, ako napríklad roztrúsenú sklerózu alebo depresie, psychotické stavy a podobne. Borelióza postihuje ako centrálny nervový systém, tak aj periférny, čo sa prejavuje poruchami citlivosti a niekedy aj hybnosti.

Ďalším chronickým problémom môže byť acrodermatitis chronica atroficans. Ide o zápaly kože, pri ktorých sa objavujú červené až červenofialové škvrny, dochádza k opuchom aj v oblasti podkožia a neskôr k degenerácii pokožky, pretože klesá množstvo elastínových vlákien. Pokožka je teda atrofická, tenká a vrásčitá, a navyše náchylnejšia na poranenia.

Musíme tiež spomenúť syndróm po prekonanej lymskej borelióze. Pacient bol síce preliečený, no napriek tomu nie je úplne zdravý a pretrvávajú nešpecifické príznaky ako únava, bolesti hlavy, kĺbov, svalov, poruchy pamäti a sústredenia, parestézie a podobne.

bolest-hlavy

vecteezy

Variabilita príznakov a ich intenzita

Príznaky boreliózy môžu byť veľmi rôznorodé a ich intenzita sa môže líšiť od človeka k človeku. Niektorí ľudia môžu mať mierne príznaky, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť alebo zameniť za iné ochorenia, zatiaľ čo iní môžu trpieť vážnymi a pretrvávajúcimi problémami. 

Variabilita príznakov môže byť spôsobená viacerými faktormi, vrátane imunitného systému jednotlivca, miesta uhryznutia kliešťom a množstva prenesených baktérií.

Je dôležité si uvedomiť, že príznaky boreliózy nemusia vždy nasledovať rovnaký vzorec a môžu sa objaviť v rôznych kombináciách. Preto je nevyhnutné sledovať svoje zdravie a v prípade podozrenia na boreliózu vyhľadať lekársku pomoc.

Diagnostika boreliózy

Diagnostika boreliózy je kľúčová pre úspešnú liečbu tohto závažného ochorenia. Včasné rozpoznanie a správna diagnóza môžu výrazne zlepšiť prognózu pacienta a minimalizovať riziko dlhodobých komplikácií. V tejto časti sa pozrieme na rôzne metódy diagnostiky boreliózy a zdôrazníme dôležitosť včasnej diagnózy.

Metódy diagnostiky

Diagnostika boreliózy zahŕňa kombináciu klinických vyšetrení a laboratórnych testov. Každá z týchto metód má svoj význam a spolu poskytujú komplexný obraz o prítomnosti a rozsahu infekcie.

Klinické vyšetrenie

Klinické vyšetrenie je prvým krokom v diagnostike boreliózy. Lekár posúdi príznaky pacienta a vezme do úvahy anamnézu, vrátane informácií o pobyte v prírode a možnom vystavení kliešťom. Medzi typické príznaky, ktoré lekár hľadá, patrí erythema migrans (charakteristická kožná vyrážka), horúčka, únava, bolesti svalov a kĺbov, ako aj neurologické a kardiovaskulárne príznaky.

Laboratórne testy na boreliózu

Laboratórne testy sú nevyhnutné pre potvrdenie diagnózy boreliózy. Medzi najčastejšie používané testy patria:

ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay): Tento test sa používa na detekciu protilátok proti baktérii Borrelia burgdorferi v krvi pacienta. ELISA je často prvým krokom v laboratórnej diagnostike boreliózy, pretože je relatívne rýchly a citlivý. Ak je výsledok pozitívny, nasleduje ďalší test na potvrdenie diagnózy.

Western blot: Tento test sa používa na potvrdenie pozitívneho výsledku ELISA testu. Western blot je presnejší a špecifickejší, pretože identifikuje jednotlivé proteíny baktérie Borrelia burgdorferi, na ktoré imunitný systém pacienta reagoval. Test rozlišuje medzi rôznymi druhmi protilátok (IgM a IgG), čo môže pomôcť určiť štádium infekcie.

Laboratórne testy môžu byť doplnené ďalšími vyšetreniami, ako sú PCR (polymerázová reťazová reakcia) na detekciu DNA baktérie v tkanivách alebo tekutinách pacienta, a ďalšie špecifické testy v závislosti od príznakov a klinického obrazu.

testy-krvi

vecteezy

Dôležitosť včasnej diagnózy pre úspešnú liečbu

Včasná diagnóza boreliózy je kľúčová pre úspešnú liečbu a minimalizáciu rizika dlhodobých komplikácií. Ak je borelióza diagnostikovaná v skorých štádiách, liečba antibiotikami je zvyčajne veľmi účinná a môže úplne eliminovať infekciu. Medzi najčastejšie používané antibiotiká patria doxycyklín, amoxicilín a cefuroxim.

Neliečená borelióza

Ak sa borelióza nelieči alebo je diagnostikovaná neskoro, infekcia môže prejsť do chronického štádia a spôsobiť vážne zdravotné problémy, ktoré sme už spomínali,  ako sú artritída, chronické neurologické poruchy a kardiovaskulárne problémy. Tieto komplikácie môžu byť ťažšie liečiteľné a môžu vyžadovať dlhodobú liečbu a sledovanie.

Liečba boreliózy: Dá sa vyliečiť borelióza?

Liečba boreliózy je kľúčová pre zabránenie dlhodobým komplikáciám a zlepšenie kvality života pacienta. Konvenčná medicína ponúka efektívne riešenia vo forme antibiotík, ktoré sú schopné eliminovať baktériu Borrelia burgdorferi, ktorá spôsobuje toto ochorenie. 

Dĺžka a priebeh liečby

Dĺžka a priebeh liečby boreliózy závisia od štádia ochorenia a závažnosti príznakov. 

V skorých štádiách boreliózy lekár zvyčajne predpisuje Doxycyklín na 10 až 21 dní. Používa sa ako prvá voľba pri liečbe dospelých a detí starších ako 8 rokov.

Alternatíva pre pacientov, ktorí nemôžu užívať doxycyklín je Amoxicilín alebo Cefuroxim, vrátane tehotných žien a detí mladších ako 8 rokov. Dĺžka liečby je zvyčajne 14 až 21 dní.

V neskorom štádiu boreliózy sa podáva intravenózne Ceftriaxón a je určený pre pacientov s vážnymi neurologickými alebo kardiovaskulárnymi príznakmi. Dĺžka liečby je zvyčajne 14 až 28 dní.

Priebeh liečby závisí od individuálnej odpovede pacienta na liečbu. Niektorí pacienti môžu pociťovať zlepšenie už po niekoľkých dňoch, zatiaľ čo iní môžu potrebovať dlhšie obdobie na úplné zotavenie. Dôležité je dodržiavať pokyny lekára a dokončiť celý predpísaný cyklus antibiotík, aj keď sa príznaky zlepšia skôr.

liecba-boreliozy

vecteezy

Možné vedľajšie účinky liečby antibiotikami a komplikácie po prekonaní boreliózy

Liečba antibiotikami môže mať vedľajšie účinky a komplikácie, ktoré je dôležité poznať a sledovať. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria:

Užívanie antibiotík si vyberá svoju daň v podobe narušenej črevnej mikroflóry. Trvá až rok, kým sa črevá harmonicky osídlia po užívaní antibiotík. A čo ak sa ich užíva hneď niekoľko za sebou a táto "liečba" trvá aj niekoľko mesiacov? 

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev sa často vyskytuje ako následok užívania antibiotík a postihuje približne desatinu európskej populácie. Často sa prelína so syndrómom dráždivého čreva, sprevádzaným hnačkou alebo naopak úpornou zápchou. 

Spoločnými znakmi sú pocit zlého trávenia, nafúknuté brucho, prelievanie a škvŕkanie v črevách, plynatosť, nevoľnosť, únava, malátnosť a bolesti chrbta. Ako vidno, opäť sa dostávame k podobným príznakom tráviacich ťažkostí ako v prípade boreliózy.

Ako reakcia na antibiotikum sa môžu objaviť aj kožné vyrážky. V prípade závažných alergických reakcií, ako je anafylaxia, je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Doxycyklín môže zvýšiť citlivosť pokožky na slnečné žiarenie, čo môže viesť k spáleniu slnkom. Pacienti by sa mali vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu a používať ochranné opaľovacie krémy.

Niektorí pacienti môžu po začatí liečby pociťovať zhoršenie príznakov, čo je spôsobené uvoľňovaním toxínov z umierajúcich baktérií. Táto reakcia (Herxheimerova reakcia) je zvyčajne dočasná a môže trvať niekoľko dní.

Prírodná liečba: Ako sa zbaviť boreliózy

Prírodná liečba boreliózy môže byť účinným doplnkom k tradičnej medicínskej liečbe. Mnoho ľudí hľadá alternatívne metódy, ktoré by podporili ich imunitný systém a pomohli telu bojovať proti infekcii. V tejto časti sa pozrieme na rôzne prírodné metódy liečby boreliózy, vrátane prvotného ošetrenia, posilnenia imunity a odporúčaných bylín.

Prvotné ošetrenie

Pri prvotnom ošetrení po uhryznutí kliešťom je dôležité rýchlo a správne odstrániť kliešťa a dezinfikovať miesto uhryznutia, aby sa minimalizovalo riziko infekcie. 

Použite jódový roztok. Jód je účinný dezinfekčný prostriedok, ktorý môže pomôcť zabiť baktérie v mieste uhryznutia. Rovnako tak šalviový olej má antiseptické a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť upokojiť pokožku a zabrániť infekcii.

Tea tree olej je známy svojimi antibakteriálnymi a antifungálnymi vlastnosťami. Aplikácia tea tree oleja na miesto uhryznutia môže pomôcť znížiť riziko infekcie.

Posilnenie imunity

Silný imunitný systém je kľúčový v boji proti borelióze. Je nevyhnutné okamžite nasadiť prostriedky na posilnenie imunity a odstránenie toxínov z tela. Tu prichádza na scénu Coriolus v dávke 6 kapsúl, rozdelených do 3 dávok počas dňa.

Pre akútnu fázu boreliózy je určená zmes MyRemover 1, ktorá účinne odstraňuje všetky formy horúčavy – veternú, vlhkú aj toxickú. Utišuje bolesť, zmierňuje svrbenie a môže sa použiť aj zvonka. 

Tento produkt by nemal chýbať v cestovnej lekárničke, pretože dokáže zabrániť mnohým nákazám prenášaným hmyzom, ktoré na nás číhajú počas dovolenky.

Výborným pomocníkom je vitamín C, najmä vo forme infúzií, ale aj vnútorne vo vyšších dávkach po každom jedle. Mal by byť doplnený raz denne B-komplexom, ktorý zlepšuje fungovanie nervovej sústavy a trávenie. 

Vyššia koncentrácia vitamínu C v krvi pomáha potlačiť infekciu už v jej zárodku, čo zodpovedá aj jeho funkcii v tradičnej čínskej medicíne – prečisťuje horúčavu a odvádza toxíny.

Keď je obrana oslabená alebo nezasiahneme včas, infekcia sa môže rozšíriť do celého tela. Preto liečba zahŕňa posilnenie správnej Qi a uvoľnenie a prečistenie tzv. shaoyangovej vrstvy, kde sa škodlivina skrýva. Zmes MyRemover 2 je založená na zmesi Xiao Chai Hu Tang, ktorá je obohatená o vitálne huby na posilnenie správnej Qi (Zheng Qi). 

V prípade výraznejších prejavov ju možno kombinovať so zmesou Su He Tang (Kladivo na Gu), ktorá má aj modifikácie pre problémy pohybového aparátu alebo nervového systému.

vitaminy

Ajurvédska liečba boreliózy

Liečba boreliózy z pohľadu ajurvédy sa sústreďuje na obnovenie rovnováhy v došach a posilnenie imunitného systému. Tento cieľ sa dosahuje prostredníctvom vhodnej stravy, bylín, cvičení a úpravy životného štýlu. Na podporu liečby boreliózy sa využívajú byliny s protizápalovými, antibakteriálnymi a imunostimulačnými vlastnosťami.

Giloy (Tinospora cordifolia): Tiež známy ako Amrita, má silné imunomodulačné vlastnosti a pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu proti infekciám. Má tiež detoxikačné účinky a pomáha odstraňovať toxíny z tela.

Manjistha (Rubia cordifolia): Je známa svojimi antioxidačnými vlastnosťami a pomáha pri detoxikácii krvi. Môže tiež pomôcť zmierniť zápal a podporiť regeneráciu tkanív.

Indická Echinacea (Andrographis paniculata): Táto bylina má silné protizápalové a imunostimulačné účinky. Pomáha bojovať proti infekciám a posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Optimálna kombinácia odporúčaná Dr. Vikramom Chauhanom (Giloy: 1 kapsula dvakrát denne, Manjistha: 2 kapsuly dvakrát denne, Indická echinacea: 1 kapsula dvakrát denne)

Stravovacie odporúčania

Strava hrá dôležitú úlohu v podpore imunitného systému a celkového zdravia. Pri borelióze sa odporúča dodržiavať protizápalovú diétu, ktorá môže pomôcť zmierniť príznaky a podporiť liečbu. Medzi odporúčania patria:

Protizápalová diéta: Zamerajte sa na potraviny s vysokým obsahom antioxidantov, ako sú ovocie, zelenina, orechy a semená. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám a potravinám s vysokým obsahom cukru.

Eliminácia cukrov a spracovaných potravín: Cukry a spracované potraviny môžu zhoršiť zápal a oslabiť imunitný systém. Znížte ich príjem na minimum.

Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 mastné kyseliny majú silné protizápalové účinky. Zahrňte do svojej stravy potraviny bohaté na omega-3, ako sú ryby, ľanové semienka a vlašské orechy.

Probiotiká a prebiotiká: Probiotiká a prebiotiká podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je kľúčová pre silný imunitný systém. Konzumujte fermentované potraviny, ako sú jogurty, kefír a kyslá kapusta, a potraviny bohaté na vlákninu.

Prírodná liečba boreliózy môže byť účinným doplnkom k tradičnej medicínskej liečbe. Kombinácia správneho ošetrenia, posilnenia imunity a vhodnej stravy môže pomôcť telu bojovať proti infekcii a podporiť celkové zdravie.

Môže sa borelióza vrátiť?

Po úspešnej liečbe antibiotikami môže niektorým pacientom trvať dlhšie, kým sa úplne zotavia, a v niektorých prípadoch sa príznaky môžu vrátiť. Tento stav je známy ako post-Lyme syndróm alebo chronická borelióza. Príznaky môžu zahŕňať únavu, bolesti svalov a kĺbov, a kognitívne problémy.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa borelióza môže vrátiť:

Nedostatočná liečba: Ak liečba antibiotikami nebola dostatočne dlhá alebo intenzívna, niektoré baktérie Borrelia burgdorferi môžu prežiť a spôsobiť recidívu ochorenia.

Reinfekcia: Pacient môže byť opätovne infikovaný novým uhryznutím infikovaným kliešťom. Reinfekcia je zvlášť možná v oblastiach, kde je borelióza bežná.

Imunitná odpoveď: V niektorých prípadoch môže imunitný systém pacienta reagovať na zvyšky baktérií alebo toxíny, ktoré zostali v tele, čo môže spôsobiť chronické príznaky.

Ak máte podozrenie, že sa borelióza vrátila, je dôležité konzultovať to so svojím lekárom. 

turista

Ako predchádzať infekcii boreliózou?

V súčasnosti neexistuje preventívna vakcína, ktorá by vás ochránila pred infekciou boreliózou. Jediným spôsobom, ako sa chrániť, je zabrániť prisatiu kliešťa.

Dôležité je dodržiavať známe rady: vyhýbať sa miestam s vysokou trávou a vlhkosťou, nosiť svetlé oblečenie s dlhými nohavicami a rukávmi, používať repelenty proti kliešťom a kontrolovať telo po pobyte vonku. 

Ak sa vám kliešť predsa len prisaje, platí, že čím skôr ho odstránite, tým menšie je riziko rozvoja infekcie. Nie všetky kliešte sú infikované, hoci počet infikovaných kliešťov stále rastie.

Záver

Borelióza je závažné ochorenie, ktoré môže mať rôzne príznaky a komplikácie. Avšak, vďaka kombinácii konvenčnej medicíny a prírodných liečebných metód je možné efektívne zvládnuť toto ochorenie a zlepšiť kvalitu života pacientov. 

Včasná diagnostika a liečba sú kľúčové pre úspešné zotavenie, a preto je dôležité byť informovaný a aktívne sa starať o svoje zdravie.

Silný imunitný systém je vaším najlepším spojencom v boji proti borelióze. Pravidelné užívanie vitamínov, bylín s protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, a dodržiavanie protizápalovej diéty môžu výrazne podporiť vaše telo v tomto boji. 

Existuje mnoho zdrojov a odborníkov, ktorí vám môžu pomôcť na vašej ceste k zotaveniu. Či už sa rozhodnete pre konvenčnú medicínu, prírodnú liečbu, alebo kombináciu oboch, najdôležitejšie je, aby ste sa starali o svoje zdravie a nezanedbávali žiadne príznaky.

Sústreďte sa na pozitívne aspekty a verte, že s správnym prístupom a podporou môžete úspešne prekonať boreliózu. 

Radka

 

Zdroje:

https://www.avcr.cz/cs/o-nas/aktuality/Ceskobudejovicti-vedci-objasnili-jak-borelie-prechazeji-z-klistete-do-hostitele

https://www.infekce.cz/DoporLB11.htm

https://www.planetayurveda.sk/borelioza/

https://www.cestazelvy.cz/clanky-vsude-ciha-borelie.html

https://www.cestazelvy.cz/clanky-borelioza-zradny-nepritel-ktery-tise-napada-nervovy-system.html