Hemoroidy (zlatá žila): Ako ich rozpoznať a zbaviť sa ich aj bez operácie

Trpíte nepríjemným svrbením, pálením alebo bolesťou v oblasti konečníka? Máte pocit, že na toalete trávite viac času ako kedykoľvek predtým? Možno sa potýkate s hemoroidmi - problémom, o ktorom sa často hovorí potichu, ale trápi prekvapivo veľké množstvo ľudí.

Vedeli ste, že podľa odhadov až 75% dospelej populácie zažije príznaky hemoroidov aspoň raz za život? Na Slovensku sa každoročne s týmto problémom stretne približne 400 000 ľudí. Celosvetovo sa odhaduje, že hemoroidy trápia až 4% populácie, čo predstavuje viac ako 300 miliónov ľudí!

Napriek tomu, že ide o tak rozšírený problém, mnohí sa stále hanbia o ňom hovoriť alebo vyhľadať odbornú pomoc. Prečo je to tak? Ako vlastne hemoroidy vznikajú? A čo môžeme urobiť pre to, aby sme sa ich zbavili alebo im predišli?

V tomto článku sa pozrieme na hemoroidy zo všetkých uhlov - od príčin cez príznaky až po najnovšie metódy liečby. Dozviete sa, kedy je čas navštíviť lekára a aké sú možnosti samoliečby. Preskúmame aj alternatívne prístupy, ako ajurvéda či tradičná čínska medicína, a pozrieme sa na to, čo hovoria najnovšie vedecké štúdie.

Hemoroidy: Detailný popis anatómie a fyziológie

Hemoroidy sú v skutočnosti prirodzenou súčasťou nášho tela. Ide o cievne vankúšiky v análnom kanáli, ktoré pomáhajú pri kontrole vyprázdňovania. Tieto štruktúry sa skladajú z artérií, žíl a spojivového tkaniva.

Análny kanál je poslednou časťou tráviaceho traktu, dlhý približne 4 cm. Je lemovaný špeciálnou sliznicou, ktorá obsahuje nervové zakončenia citlivé na tlak, čo nám umožňuje rozlíšiť medzi pevnou stolicou a plynmi.

V análnom kanáli sa nachádzajú tri hlavné hemoroidálne vankúšiky - ľavý laterálny, pravý anteriorálny a pravý posteriorálny. Tieto vankúšiky sú bohaté na krvné cievy a pomáhajú utesniť análny otvor, čím prispievajú k udržaniu stolice.

Keď sa hemoroidálne vankúšiky zväčšia alebo zápalia, hovoríme o hemoroidálnom ochorení (zlatej žile). Toto zväčšenie môže byť spôsobené zvýšeným tlakom v oblasti, napríklad pri dlhodobom sedení, namáhavom tlačení pri stolici alebo v tehotenstve.

svrbenie-hemoroidy

Typy hemoroidov (vnútorné vs. vonkajšie):

Vnútorné hemoroidy:

Nachádzajú sa vo vnútri análneho kanála, nad tzv. linea dentata. Zvyčajne sú bezbolestné, pretože v tejto oblasti je menej nervových zakončení. Môžu sa prejavovať krvácaním pri stolici. Klasifikujú sa do 4 stupňov podľa závažnosti. (tie si rozoberieme nižšie)

Vonkajšie hemoroidy:

Vyskytujú sa pod linea dentata, bližšie k análnemu otvoru.Sú pokryté kožou bohatou na nervové zakončenia, preto bývajú bolestivé. Môžu sa prejavovať ako bolestivé hrčky okolo análneho otvoru. Pri trombóze (vytvorení krvnej zrazeniny) môžu byť extrémne bolestivé.

Stupne hemoroidov - tabuľka

stadia-hemoroidov-tabuľka

Príčiny vzniku hemoroidov

  • Chronická zápcha a namáhavé tlačenie pri stolici - zvyšuje tlak v análnej oblasti.
  • Dlhodobé sedenie - najmä na toalete, ale aj v práci či pri cestovaní.
  • Nedostatok vlákniny v strave - vedie k tvrdej stolici a zápche.
  • Tehotenstvo - zvýšený tlak v brušnej dutine a hormonálne zmeny.
  • Obezita - zvýšený tlak na cievy v análnej oblasti.
  • Genetické predispozície - niektorí ľudia majú slabšie cievne steny.
  • Starnutie - s vekom sa tkanivá stávajú menej elastickými.
  • Nadmerné dvíhanie ťažkých predmetov - zvyšuje vnútrobrušný tlak.
  • Chronické hnačky - môžu dráždiť a oslabiť análnu oblasť.
  • Nedostatok pohybu - znižuje cirkuláciu krvi v panvovej oblasti.

Hemoroidy príznaky

Hemoroidy môžu byť nenápadné a prejavia sa, až keď je problém vážnejší. Poznať príznaky je kľúčové pre včasnú diagnostiku a liečbu. V tejto časti sa pozrieme na najčastejšie prejavy hemoroidov, ktoré by ste nemali ignorovať. Pamätajte, že včasná intervencia môže zabrániť komplikáciám a urýchliť liečbu.

Svrbenie a pálenie v análnej oblasti:

Svrbenie a pálenie v okolí konečníka sú často prvými príznakmi hemoroidov. Tento nepríjemný pocit môže byť mierny až intenzívny a často sa zhoršuje po stolici.

  • Príčiny: Tieto symptómy sú spôsobené podráždením citlivej pokožky okolo análneho otvoru, často v dôsledku zväčšenia hemoroidálnych vankúšikov.
  • Intenzita: Môže sa pohybovať od mierneho nepohodlia až po neznesiteľné svrbenie, ktoré narúša každodenné aktivity.
  • Zhoršujúce faktory: Vlhkosť, pot a dráždivé látky v stolici môžu tieto príznaky zhoršiť.

hemoroidy-zapcha

Bolestivosť pri stolici:

Bolesť pri vyprázdňovaní je ďalším typickým príznakom hemoroidov, najmä tých vonkajších. Táto bolesť môže byť ostrá a intenzívna, alebo tupá a pretrvávajúca.

  • Charakter bolesti: Od mierneho nepohodlia až po ostrú, bodavú bolesť.
  • Trvanie: Bolesť môže pretrvávať niekoľko minút až hodín po stolici.
  • Súvisiace príznaky: Často je sprevádzaná pocitom tlaku alebo plnosti v konečníku 

Dôležité: Ak je bolesť pri stolici intenzívna alebo dlhotrvajúca, je potrebné navštíviť lekára, aby vylúčil iné závažné ochorenia konečníka.

Krvácanie z konečníka:

Krvácanie je často alarmujúcim, ale pomerne bežným príznakom hemoroidov. Zvyčajne sa objavuje pri stolici a môže sa prejaviť ako svetločervená krv na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise .

  • Farba krvi: Typicky jasno červená, čo naznačuje, že pochádza z dolnej časti tráviaceho traktu.
  • Množstvo: Od niekoľkých kvapiek až po viditeľné množstvo krvi v stolici.
  • Frekvencia: Môže sa objaviť občasne alebo pri každej stolici.

Varovanie: Aj keď je krvácanie často spojené s hemoroidmi, môže byť aj príznakom vážnejších ochorení, ako je kolorektálny karcinóm (rakovina konečníka). Preto je dôležité každé krvácanie z konečníka konzultovať s lekárom 

Opuch a zápal v okolí análneho otvoru:

Opuch a zápal sú často sprievodnými príznakmi vonkajších hemoroidov. Môžu sa prejavovať ako viditeľné alebo hmatateľné hrčky okolo análneho otvoru .

  • Vzhľad: Od malých, takmer neviditeľných hrčiek až po väčšie, modrasté alebo fialové opuchy.
  • Citlivosť: Opuchnutá oblasť je často citlivá na dotyk a môže byť bolestivá pri sedení alebo chôdzi.
  • Komplikácie: V niektorých prípadoch môže dôjsť k trombóze (vytvoreniu krvnej zrazeniny), čo spôsobuje intenzívnu bolesť.

hemoroidy-vysetrenie

Diagnostika

Hoci mnohí z nás máme tendenciu self-diagnostikovať tento problém, odborné vyšetrenie je nevyhnutné pre potvrdenie diagnózy a vylúčenie iných, potenciálne závažnejších ochorení. V tejto časti sa pozrieme na to, ako prebieha diagnostika hemoroidov u lekára.

Fyzikálne vyšetrenie:

Fyzikálne vyšetrenie je základom diagnostiky hemoroidov. Lekár zvyčajne začne rozhovorom o vašich príznakoch a zdravotnej histórii.

Vizuálna kontrola: Lekár prezrie oblasť okolo análneho otvoru, aby zistil prítomnosť vonkajších hemoroidov alebo iných viditeľných abnormalít.

Digitálne rektálne vyšetrenie: Pri tomto vyšetrení lekár jemne vloží prst do konečníka, aby zistil prítomnosť vnútorných hemoroidov alebo iných abnormalít.

Anoskopia: Ide o vyšetrenie, pri ktorom lekár používa malý, dutý, osvetlený nástroj nazývaný anoskop na prehliadku vnútra análneho kanála a dolnej časti konečníka.

Tieto vyšetrenia sú zvyčajne bezbolestné, hoci môžu byť mierne nepríjemné. Lekár sa vždy snaží minimalizovať nepohodlie pacienta.

Kolonoskopia a ďalšie vyšetrenia:

V niektorých prípadoch, najmä ak sú prítomné určité rizikové faktory alebo príznaky, môže lekár odporučiť ďalšie vyšetrenia:

Kolonoskopia: Toto vyšetrenie umožňuje lekárovi prezrieť celé hrubé črevo pomocou ohybnej trubice s kamerou. Kolonoskopia sa často odporúča pacientom nad 50 rokov alebo tým, ktorí majú rizikové faktory pre kolorektálny karcinóm.

Sigmoidoskopia: Podobné vyšetrenie ako kolonoskopia, ale zamerané len na dolnú časť hrubého čreva.

Rektálna endosonografia: Toto vyšetrenie využíva zvukové vlny na vytvorenie obrazu konečníka a okolitých tkanív. Môže pomôcť pri diagnostike komplexných hemoroidálnych ochorení.

Defekografia: Röntgenové vyšetrenie, ktoré hodnotí funkciu konečníka a análneho sfinktera počas vyprázdňovania.

Je dôležité poznamenať, že tieto dodatočné vyšetrenia nie sú potrebné pre väčšinu pacientov s hemoroidmi. Lekár ich zvyčajne odporúča len v prípade, že existuje podozrenie na iné ochorenie alebo ak sú príznaky neobvyklé či pretrvávajúce.

Hemoroidy liečba

Našťastie existuje množstvo účinných spôsobov liečby hemoroidov. Od jednoduchých domácich opatrení až po pokročilé chirurgické zákroky - možnosti sú rôzne a prispôsobené závažnosti vášho stavu.

Konzervatívna liečba hemoroidov

Konzervatívna liečba je zvyčajne prvým krokom v boji proti hemoroidom. Zahŕňa neinvazívne metódy, ktoré môžu výrazne zmierniť príznaky a v mnohých prípadoch aj vyliečiť problém. Tieto postupy sú bezpečné, jednoduché na použitie a často nevyžadujú lekársky predpis. Pozrime sa bližšie na hlavné piliere konzervatívnej liečby hemoroidov.

hemoroidy-pitny-rezim

Zmena životného štýlu a stravovacích návykov

Zvýšenie príjmu vlákniny: Zaraďte do stravy viac ovocia, zeleniny a celozrnných produktov. Vláknina zmäkčuje stolicu a uľahčuje vyprázdňovanie.

Dostatočný príjem tekutín: Pite minimálne 8 pohárov vlažnej vody denne. Hydratácia pomáha predchádzať zápche.

Pravidelné cvičenie: Pomáha zlepšiť krvný obeh a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Vyhýbajte sa dlhodobému sedeniu.

Správne návyky pri vyprázdňovaní: Neodkladajte nutkanie na stolicu. Obmedzte čas strávený na toalete. Nenamáhajte sa pri vyprázdňovaní.

Udržiavanie zdravej hmotnosti: Nadváha zvyšuje tlak na análnu oblasť.

Udržiavanie správnej hygieny

Pravidelnosť: Udržujte pravidelnú hygienu, ktorá nielen zmierňuje príznaky hemoroidov, ale slúži aj ako prevencia ich zhoršovania.

Žiadne vlhčené obrúsky: Nepoužívajte vlhčené obrúsky, ktoré často obsahujú chemikálie, ktoré vysušujú pokožku a môžu podráždiť citlivú oblasť.

Toaletný papier dráždi: Vyhnite sa toaletnému papieru, najmä pri akútnych problémoch. Papier môže spôsobiť ďalšie podráždenie, svrbenie a pálenie.

Používajte sprchu alebo bidet: Po každej návšteve toalety očistite oblasť vlažnou vodou, aby ste jemne odstránili nečistoty bez podráždenia. Bidet alebo bidetová sprcha sú ideálnymi pomôckami na každodennú starostlivosť.


TIP: Ak sa vám do kúpeľne nezmestí bežný bidet, existujú aj bidetové spršky, bidetová sedátka alebo elektronické bidety. Tie sú cenovo dostupnou a priestorovo úspornou alternatívou, ktorú možno ľahko namontovať na bežnú toaletu. Naučte sa, ako bidet správne používať.

Lokálne prípravky (masti, čapíky)

Masti s obsahom kortikosteroidov: Zmierňujú zápal a svrbenie. Používajte len krátkodobo podľa odporúčania lekára.

Prípravky s lokálnymi anestetikami: Poskytujú rýchlu úľavu od bolesti a svrbenia. Napr. masti s obsahom lidokaínu.

Čapíky: Vhodné najmä pre vnútorné hemoroidy. Môžu obsahovať protizápalové látky alebo lokálne anestetiká.

Prírodné masti: S obsahom aloe vera, harmančeka alebo pagaštanu. Majú upokojujúce a protizápalové účinky. Odporúčam Slaviton alebo Ruticelit krém.

Systémové lieky na zmiernenie príznakov

Analgetiká: Na zmiernenie bolesti sa môžu použiť bežné lieky proti bolesti, ako je paracetamol alebo ibuprofén. Vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Flavonoidy: Prírodné látky, ktoré môžu zmierniť príznaky hemoroidov.

Venotonické lieky: Posilňujú žilové steny a zlepšujú krvný obeh. Môžu byť užitočné pri chronických hemoroidoch.

Laxatíva: V prípade zápchy môže lekár odporučiť jemné preháňadlá. Používajte ich len krátkodobo a podľa odporúčania.

Aj keď sú mnohé z týchto prípravkov dostupné bez lekárskeho predpisu, je vždy dobré konzultovať ich použitie s lekárom, najmä ak príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú.

Minimálne invazívne metódy

Keď konzervatívna liečba nestačí, ale stav ešte nevyžaduje chirurgický zákrok, prichádzajú na rad minimálne invazívne metódy. Tieto postupy sú účinné, relatívne bezbolestné a zvyčajne nevyžadujú hospitalizáciu. Pozrime sa bližšie na tri najčastejšie používané minimálne invazívne metódy liečby hemoroidov.

Sklerotizácia:

Princíp: Do hemoroidu sa vstrekne špeciálny roztok, ktorý spôsobí jeho scvrknutie.

Priebeh: Lekár aplikuje roztok priamo do hemoroidu pomocou tenkej ihly.

Výhody: Rýchly zákrok, minimálna bolesť, rýchle zotavenie.

Nevýhody: Môže byť potrebné opakovanie procedúry, účinnosť klesá pri väčších hemoroidoch.

Vhodné pre: Menšie vnútorné hemoroidy 1. a 2. stupňa.

hemoroidy-operacia

Gumičková ligatúra:

Princíp: Na bázu hemoroidu sa nasadí malá gumička, ktorá preruší prívod krvi a spôsobí jeho odumretie.

Priebeh: Lekár použije špeciálny nástroj na nasadenie gumičky, procedúra trvá niekoľko minút.

Výhody: Vysoko účinná metóda, dlhodobé výsledky.

Nevýhody: Môže byť mierne bolestivá prvé dni po zákroku, riziko krvácania.

Vhodné pre: Vnútorné hemoroidy 2. a 3. stupňa.

Infračervená koagulácia:

Princíp: Použitie infračerveného žiarenia na zahrievanie a scvrkávanie hemoroidálneho tkaniva.

Priebeh: Lekár aplikuje infračervené žiarenie pomocou špeciálneho prístroja priamo na hemoroid.

Výhody: Bezbolestná metóda, minimálne riziko komplikácií.

Nevýhody: Môže byť potrebné opakovanie procedúry, menej účinná pri väčších hemoroidoch.

Vhodné pre: Menšie vnútorné hemoroidy 1. a 2. stupňa.

Všetky tieto metódy sa vykonávajú ambulantne a pacient môže zvyčajne ihneď po zákroku odísť domov. Je dôležité dodržiavať pokyny lekára po zákroku a hlásiť akékoľvek neobvyklé príznaky alebo komplikácie.

Chirurgická liečba hemoroidov

Chirurgická liečba hemoroidov sa zvyčajne zvažuje v prípadoch, keď konzervatívne metódy a minimálne invazívne postupy nepriniesli očakávané výsledky, alebo pri pokročilých štádiách ochorenia. Hoci chirurgické zákroky sú invazívnejšie a vyžadujú dlhšiu rekonvalescenciu, ponúkajú trvalejšie riešenie problému. Pozrime sa na dve hlavné chirurgické metódy používané pri liečbe hemoroidov.

Hemoroidektómia:

Ide o chirurgické odstránenie hemoroidálneho tkaniva. Vykonáva sa v celkovej alebo lokálnej anestézii. Chirurg odstráni nadmerné hemoroidálne tkanivo a uzavrie rany.

Výhody:

Vysoko účinná metóda s dlhodobými výsledkami.

Vhodná pre rozsiahle alebo kombinované hemoroidy.

Nevýhody:

Bolestivejšia ako iné metódy.

Dlhšia doba rekonvalescencie (2-3 týždne).

Riziko komplikácií ako infekcia alebo inkontinencia.

Vhodné pre rozsiahle vnútorné a vonkajšie hemoroidy, najmä 3. a 4. stupňa.

Staplerová hemoroidopexia:

Fixácia hemoroidálneho tkaniva pomocou špeciálneho staplera. Vykonáva sa v celkovej anestézii. Chirurg použije kruhový stapler na odstránenie časti sliznice a fixáciu zostávajúceho tkaniva.

Výhody:

Menej bolestivá ako klasická hemoroidektómia.

Kratšia doba rekonvalescencie.

Menšie riziko pooperačných komplikácií.

Nevýhody:

Vyššie riziko recidívy ako pri klasickej hemoroidektómii.

Nie je vhodná pre všetky typy hemoroidov.

Vhodné pre vnútorné hemoroidy 3. a 4. stupňa bez výrazného vonkajšieho komponentu.

Pri oboch metódach je dôležité dodržiavať pooperačné pokyny lekára a absolvovať pravidelné kontroly. Výber najvhodnejšej chirurgickej metódy závisí od individuálneho stavu pacienta a rozhodnutia chirurga.

hemoroidy-sedaci-kupel

Teplé sedacie kúpele: Úľava pre vaše hemoroidy

Sedacie kúpele vo vlažnej vode sú jednoduchou, no účinnou metódou na zmiernenie nepríjemných príznakov hemoroidov. 

Ako na to:

  • Naplňte vaňu alebo špeciálnu sedaciu vaničku vlažnou vodou (37-40°C).
  • Ponorte sa do vody tak, aby bola postihnutá oblasť úplne ponorená.
  • Zostaňte v kúpeli 10 až 15 minút.
  • Opakujte 2-3 krát denne, ideálne po stolici a pred spaním.

Výhody:

  • Zmierňuje bolesť a svrbenie
  • Znižuje opuch a zápal
  • Podporuje krvný obeh v postihnutej oblasti
  • Pomáha udržiavať hygienu

Tip: Pre zvýšenie účinku môžete do vody pridať liečivé byliny ako harmanček alebo dubovú kôru, ktoré majú protizápalové účinky.


Po kúpeli jemne osušte análnu oblasť mäkkým uterákom alebo ju nechajte voľne uschnúť na vzduchu. Vyhnite sa drsným materiálom a intenzívnemu treniu.

Hemoroidy - ajurvédsky pohľad na liečbu

Ajurvéda, tradičný indický liečebný systém, ponúka holistický prístup k liečbe hemoroidov. Táto starodávna medicína sa zameriava nielen na zmiernenie príznakov, ale aj na odstránenie základných príčin problému. 

Ajurvédsky prístup kombinuje úpravu stravy, životného štýlu a použitie bylinných prípravkov na obnovenie rovnováhy v tele a podporu prirodzeného procesu hojenia.

Ajurvédska liečba hemoroidov

Okrem úpravy stravy a životného štýlu odporúča ajurvéda tiež zvýšenie príjmu vlákniny a tekutín a cvičenia na podporu trávenia a zmiernenie príznakov. Holistický prístup zahŕňa aj bylinné prípravky.

Odporúčané byliny a prípravky:

Vara Churna: Zmes troch bylín podporujúcich trávenie a pravidelné vyprázdňovanie

Triphala: Silné ajurvédske tonikum na detoxikáciu a čistenie tráviaceho traktu

Gugulipid: Protizápalový účinok, efektívny pri liečbe zápalov spojených s hemoroidmi

Pile Off: Zmes bylín na zníženie zápalu a podporu hojenia v oblasti konečníka

Triphala      vara-churna   pile-off-zdravoradka.skgugullipid-extrakt

Odporúčaná kombinácia podľa Dr. Vikrama Chauhana:

  • Vara Churna: 1 čajová lyžička 2x denne
  • Triphala: 1 kapsula 2x denne
  • Gugullipid: 1 kapsula 2x denne
  • Pile Off: 2 kapsuly 2x denne
  • Pravidelná fyzická aktivita, joga a meditácia
  • Udržiavanie rovnováhy Vata dóše a znižovanie stresu

Domáce lieky a tipy:

  • Vyhýbajte sa pikantným jedlám, káve a čaju. 
  • 2x denne nalačno vypite šťavu z aloe vera alebo reďkovkovú šťavu. 
  • Pravidelne používajte olivový olej v strave.
  • Namočte 3-4 figy cez noc a jedzte ráno a večer

Tento komplexný ajurvédsky prístup pomáha nielen zmierniť príznaky hemoroidov, ale aj podporuje celkové zdravie tráviaceho systému a predchádza opakovanému výskytu problému.

Hemoroidy z pohľadu tradičnej čínskej medicíny

Tradičná čínska medicína (TČM) ponúka jedinečný pohľad na liečbu hemoroidov, ktorý sa opiera o tisícročia skúseností a holistický prístup k zdraviu. TČM vníma hemoroidy ako dôsledok nerovnováhy v tele, najmä v oblasti sleziny, pečene a obličiek. 

Liečba sa zameriava na obnovenie tejto rovnováhy pomocou bylinných zmesí, akupunktúry a úpravy životného štýlu.

Výskum účinnosti TČM pri liečbe hemoroidov

Štúdia Lu a kolektívu:

Počet pacientov: 120

Metóda: Porovnanie TČM prístupu s modernou metódou

TČM liečba: Modifikovaný odvar Buzhong Yiqi + Kangtai masť

Kontrolná skupina: Chitosanový hydrogél

Výsledok: Rýchlejšia úľava a hojenie u pacientov liečených TČM metódou

Zloženie odvaru Buzhong Yiqi:

  • Koreň pivónie bielokvetej (Bai Shao) - 10 g
  • Atraktylodes - 10 g
  • Angelika čínska - 10 g
  • Koreň ženšenu - 10 g
  • Prorastlík srpovitý - 9 g
  • Ploštičník - 9 g
  • Šupka mandarínky - 6 g
  • Pražená sladkoveň - 5 g

Poznámka: Zmes bola upravovaná podľa individuálnych potrieb pacienta, napr. pri nedostatočnosti obličiek alebo pečene.

Aplikácia:

  • Odvar: 2x denne
  • Masť: 2x denne
  • Dĺžka liečby: 14 dní

hemoroidy-tcm

Štúdia Man a kolektívu:

Bylinná formula Huaihua:

Zloženie: Kvet jerlínu japonského, kustovnica čínska, pivónia úzkolistá, citrónovník horký (pomer 1:1:1:1)

Počet pacientov: 45 (23 užívalo bylinnú zmes, 22 placebo)

Výsledky:

Po 1 týždni: 87% zlepšenie v skupine s bylinnou zmesou, 82% v placebo skupine

Po 2 týždňoch: 78,2% pacientov bez ťažkostí v skupine s bylinnou zmesou, 40,9% v placebo skupine

Aj keď k úľave môže dôjsť spontánne, čínska bylinná zmes výrazne urýchľuje a zlepšuje proces hojenia.

Výhody TČM prístupu k liečbe hemoroidov

Tradičná čínska medicína (TČM) ponúka niekoľko významných výhod pri liečbe hemoroidov. Jej holistický prístup berie do úvahy celkový stav organizmu, čo umožňuje individualizovanú terapiu prispôsobenú potrebám každého pacienta. 

Vďaka využívaniu prírodných látok a metód má TČM minimálne vedľajšie účinky a zameriava sa nielen na akútnu liečbu, ale aj na prevenciu a dlhodobé udržanie zdravia.

Pre pacientov, ktorí sa rozhodnú využiť TČM pri liečbe hemoroidov, je dôležité dodržiavať niekoľko kľúčových odporúčaní. V prvom rade by mali konzultovať svoj stav s kvalifikovaným praktikom TČM, ktorý navrhne vhodnú liečbu. 

Je nevyhnutné presne dodržiavať odporúčané dávkovanie a dĺžku liečby, aby sa dosiahli optimálne výsledky. Najlepšie účinky sa dosiahnu, ak pacienti skombinujú bylinnú liečbu so zmenami životného štýlu, ktoré podporia celkové zdravie a prevenciu recidívy.

Celkovo možno povedať, že tradičná čínska medicína predstavuje sľubný prístup k liečbe hemoroidov. Môže slúžiť ako účinná alternatíva ku konvenčným metódam liečby alebo ako ich vhodný doplnok, čím poskytuje pacientom širšie možnosti pri riešení tohto nepríjemného zdravotného problému.

Komplikácie neliečených hemoroidov

Hemoroidy, hoci často považované za nepríjemný, ale neškodný problém, môžu pri zanedbaní viesť k závažným komplikáciám. Ignorovanie príznakov a odkladanie liečby môže nielen zhoršiť pôvodný stav, ale aj vyvolať ďalšie zdravotné problémy. V tejto časti sa pozrieme na tri hlavné komplikácie, ktoré môžu nastať pri neliečených hemoroidoch.

hemoroidy-komplikacia

Trombóza

Trombóza hemoroidov je závažnou komplikáciou, pri ktorej dochádza k vytvoreniu krvnej zrazeniny v hemoroidálnom tkanive. Tento stav sa prejavuje náhlou, intenzívnou bolesťou v análnej oblasti a viditeľným, tvrdým opuchom fialovej alebo modrej farby. 

Trombóza predstavuje extrémne bolestivý stav s rizikom infekcie. Liečba často vyžaduje chirurgický zákrok na odstránenie zrazeniny, hoci v menej závažných prípadoch môže pomôcť konzervatívna liečba zahŕňajúca studené obklady a protizápalové lieky.

Prolaps

Prolaps hemoroidov nastáva, keď sa vnútorné hemoroidy vysunú cez análny otvor. Rozlišujeme tri stupne prolapsu: 

pri prvom stupni sa hemoroidy vysunú, ale spontánne sa vrátia; 

pri druhom stupni vyžadujú manuálne zatlačenie späť; 

a pri treťom stupni zostávajú trvalo vonku. 

Prolaps zvyšuje náchylnosť na infekcie, spôsobuje problémy s hygienou a môže viesť k chronickej bolesti a nepohodliu. Liečba závisí od závažnosti stavu - v ťažších prípadoch môže byť potrebná chirurgická intervencia, zatiaľ čo miernejšie formy sa dajú zvládnuť konzervatívnymi metódami, ako sú zmeny životného štýlu a používanie lokálnych prípravkov.

Anémia

Anémia z chronického krvácania je ďalšou vážnou komplikáciou neliečených hemoroidov. Vzniká v dôsledku dlhodobej straty krvi, čo vedie k nedostatku červených krviniek. 

Prejavuje sa únavou, slabosťou, bledosťou kože, dýchavičnosťou a závratmi. Táto komplikácia môže viesť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, zníženej imunite a v extrémnych prípadoch môže byť až život ohrozujúca. 

Liečba sa primárne zameriava na zastavenie krvácania z hemoroidov, suplementáciu železa a v závažných prípadoch môže byť potrebná aj transfúzia krvi.

Záver

Hemoroidy sú síce nepríjemným, ale riešiteľným problémom. Existuje mnoho účinných spôsobov, ako sa s nimi vysporiadať - od jednoduchých zmien životného štýlu až po moderné lekárske postupy.

Milióny ľudí na celom svete sa potýkajú s rovnakými ťažkosťami. Kľúčom k úspechu je prekonať ostych a vyhľadať pomoc včas. Či už sa rozhodnete pre tradičné metódy, alebo vyskúšate alternatívne prístupy, dôležité je urobiť prvý krok k svojmu zdraviu.

Neváhajte konzultovať svoj stav s lekárom alebo odborníkom. Buďte k sebe láskaví a doprajte svojmu telu starostlivosť, ktorú potrebuje. Hemoroidy nemusia byť večným problémom. 

Držím vám palce na vašej ceste za zdravím a pohodou.

Radka

Poznámka: Všetky použité obrázky som vytvorila pomocou AI editee.com



Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537182/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537566/

https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics

https://www.nhs.uk/conditions/piles-haemorrhoids/

https://www.healthline.com/health/hemorrhoids

https://www.acog.org/womens-health/faqs/hemorrhoids-and-varicose-veins-in-pregnancy

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12230916/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/diagnosis-treatment/drc-20360280

https://www.hemoroidy-liecba.sk/

https://www.hemoroidy-hemeroidy.sk/hemoroidy-hemeroidy/1-HEMOROIDY

https://www.cestazelvy.cz/clanky-hemoroidy-a-jak-na-ne.html

Lu B, Du J, Wu X. The effects of modified Buzhong Yiqi decoction combined with Gangtai 

ointment on the wound healing and anal function in circumferential mixed hemorrhoid patients. Am J Transl Res. 2021 Jul 15;13(7):8294-8301. PMID: 34377319; PMCID: PMC83 Man KM, Chen WC, Wang HM, Chen HY, Shen JL, Chen LD, Tsai FJ, Chen YH, Yu DX, Chiang FF. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of a Chinese herbal Sophora flower formula in patients with symptomatic haemorrhoids: a preliminary study. Afr J