Káva a jej účinky: Čo urobí s vašim telom niekoľko šálok kávy denne?

Káva je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou rána. Je to elixír sily, prinášajúci osvieženie mysle a vlny novej energie. Tento obľúbený nápoj má na naše telo zaujímavý vplyv. Nielenže prebudí naše zmysly, ale ponúka aj rad pozitívnych účinkov. Či už si doprajete šálku kvôli chuti, alebo vám ide hlavne o povzbudenie, je skvelé zistiť, ako vás káva ovplyvňuje.

Ak aj pre vás nie sú bez kávy rána ránami, ale ranami, iste vás zaujíma, aké má káva účinky na vaše telo. Pozrime sa teda bližšie na jeden z najobľúbenejších nápojov na svete.

Káva zlepšuje koncentráciu, výkon a mentálnu aktivitu

Kofeín, hlavná aktívna zložka kávy, je známy stimulant. Pomáha zlepšovať pozornosť, koncentráciu a mentálne funkcie, čo môže byť obzvlášť užitočné počas dlhých pracovných období, štúdia, či pri športových výkonoch.

Káva a učenie, koncentrácia a pamäť

Kofeín môže pozitívne ovplyvniť náladu, čo vedie k zvýšeniu motivácie pokračovať v učení, dokonca aj keď sa materiál javí ako náročný alebo keď dochádza k únave.

Niektoré štúdie tiež naznačujú, že kofeín môže dočasne zlepšiť niektoré aspekty pamäte, najmä pri zapamätávaní si informácií krátkodobo. Toto môže byť užitočné pri memorovaní pojmov a faktov, napríklad pred dôležitou skúškou. Neodporúčame vám však pri štúdiu ponocovať – to by narušilo váš cirkadiánny rytmus, čo by bolo pre vašu schopnosť učiť sa kontraproduktívne.

kava-a-ucenie

Káva a šport – aký ma vplyv na výkon?

Mnohí športovci využívajú pozitívne účinky kávy ako „povolený doping”. Kofeín totiž zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi. Adrenalín je hormón, ktorý pripravuje telo na intenzívne fyzické úsilie. Vďaka tomu môže káva zlepšiť fyzickú výkonnosť a vytrvalosť, čo je obzvlášť užitočné v športoch vyžadujúcich dlhotrvajúcu alebo intenzívnu aktivitu.

Ako sme už spomínali, káva tiež zlepšuje mentálnu bdelosť a koncentráciu, čo tiež pomáha športovcom zostať sústredenými počas súťaží alebo tréningov. Sústredenosť je kritická pri športoch, kde je potrebná rýchla reakcia alebo taktické rozhodovanie.

Okrem toho, kofeín blokuje účinky adenozínu, molekuly v tele, ktorá vyvoláva pocit únavy. Tým pomáha športovcom trénovať dlhšie a efektívnejšie.

Šálka kávy môže zlepšiť náladu

Kofeín zvyšuje aktivitu neurotransmiterov ako sú dopamín a serotonín. Tieto „hormóny šťastia" hrajú kľúčovú rolu v regulácii nálady a pôsobia proti pocitom úzkosti a depresie. Keď pijete kávu, môže dochádzať k dočasnému nárastu hladiny týchto hormónov, čo vedie k zlepšeniu nálady a pocitu pohody.

Kofeín tiež blokuje účinky adenozínu, neurotransmitera, ktorý podporuje spánok a relaxáciu, čím znižuje únavu a podporuje bdelosť. Potlačí pocity vyčerpanosti a celkový psychický stav človeka sa môže zdať lepší.

Pitie kávy je tiež príjemný rituál, ktorý mnohým ľuďom pomáha uvoľniť napätie a zvládať stres. Samotný akt prípravy a vychutnávania si kávy môže byť relaxačným a upokojujúcim procesom.

Pozor – káva nemôže byť jediným zdrojom energie počas dňa

Káva je úžasným spoločníkom pri rannom prebudení, alebo keď potrebujeme dodatočný impulz energie počas dňa. Jej hlavná zložka, kofeín, stimuluje centrálny nervový systém, čo nám pomáha cítiť sa bdelšími a ostražitejšími.

 Avšak, dôležité je si uvedomiť, že aj keď nás káva môže dočasne  „nakopnúť", nemôže a nemala by nahrádzať spánok, fyzický pohyb, ani dostatok vitamínov a minerálov v strave.

Ak cítite únavu a chcete to zmeniť, odporúčame vám prečítať si článok: Ako si udržať dostatok energie.

posedenie-pri-kave

Káva a jej dlhodobé účinky na fyzické zdravie

Povzbudenie a náhly príval energie nie je to jediné, čo vám káva prinesie. Z dlhodobého hľadiska má viacero pozitívnych účinkov, ktoré podporujú aj vedecké štúdie.

Detoxikuje organizmus

Káva je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Antioxidanty v káve môžu znižovať riziko niektorých chorôb, ako sú srdcové ochorenia a niektoré formy rakoviny.

Podporuje metabolizmus

Kofeín tiež zvyšuje rýchlosť metabolizmu, čo môže prispieť k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií a redukcii telesnej hmotnosti.

Znižuje riziko niektorých neurodegeneratívnych ochorení

Pravidelná konzumácia kávy bola spojená s nižším rizikom vývoja Parkinsonovej choroby a Alzheimerovej choroby. Káva môže pomôcť znižovať riziko týchto stavov tým, že udržiava neuróny aktívne a zdravé.

Tieto benefity z kávy sú výsledkom jej komplexnej zmesi bioaktívnych zložiek, vrátane kofeínu. Je však dôležité piť kávu s mierou, pretože nadmerná konzumácia môže viesť k vedľajším účinkom, ako sú nespavosť a nervozita.

zrnkova-kava

S kofeínom to nepreháňajte

Konzumácia kávy má aj svoju odvrátenú stránku, najmä, ak ju pijete vo veľkom množstve.

Je dôležité si pamätať, že s príjmom kofeínu by sa to nemalo preháňať. Nadmerná konzumácia kofeínu môže viesť k rôznym negatívnym účinkom, vrátane nervozity, nespavosti, rýchleho srdcového tepu, závratov alebo dokonca úzkosti.

 Odporúčame vám držať sa bezpečného limitu, ktorý sa obyčajne pohybuje okolo 400 mg kofeínu denne pre väčšinu dospelých, čo je približne množstvo obsiahnuté v štyroch šálkach filtrovanej kávy.

Kľúčom je teda nájsť správnu rovnováhu, ktorá pomôže maximalizovať pozitívne účinky kofeínu na učenie, zatiaľ čo sa vyhýbame jeho potenciálnym negatívnym dopadom na zdravie a spánok.

 Nech už pijete kávu pre jej chuť, energiu alebo len pre spríjemnenie si posedenia s priateľmi, vždy si pamätajte, ako môže (v primeranom množstve) pozitívne ovplyvniť naše zdravie a celkovú pohodu. Tak si nasledujúce ráno doprajte šálku svojej obľúbenej kávy, uvoľnite sa a vychutnajte si deň plný energie a dobrej nálady.

Obsah bol vytvorený v spolupráci so SEO agentúrou Increaseo.sk. Autorka: Sofia Bujtárová