Kolagénový boom: Prečo ho všetci milujú a pravda o jeho účinkoch

Ste pripravení odhaliť tajomstvo mladistvej pleti, pružných kĺbov a silných kostí? Tento článok vám poskytne všetko, čo potrebujete vedieť o kolagénových doplnkoch - od ich úžasných výhod až po možné vedľajšie účinky. Dozviete sa, aký typ kolagénu je pre vás najvhodnejší, ako ho správne užívať a dokonca aj o prírodných alternatívach. 

Či už ste kolagénový nadšenec alebo len zvedavý začiatočník, máme pre vás informácie, ktoré zmenia váš pohľad na zdravie a krásu. 

Čo je kolagén?

Kolagén je jedným z najdôležitejších proteínov v našom tele. Tvorí základnú štruktúru spojivových tkanív, vrátane kože, šliach, väzov a kostí. S pribúdajúcim vekom však produkcia kolagénu klesá, čo vedie k vzniku vrások, bolesti kĺbov a ďalším zdravotným problémom. Preto je dôležité vedieť, čo kolagén je, aké sú jeho typy a kde sa v našom tele prirodzene nachádza.

Definícia kolagénu

Kolagén je proteín s dlhým reťazcom, ktorý sa skladá z aminokyselín, ako sú glycín, prolín a hydroxyprolín. Tieto aminokyseliny sú základnými stavebnými kameňmi kolagénu a sú nevyhnutné pre tvorbu a udržiavanie zdravých spojivových tkanív. 

Kolagén je zodpovedný za pružnosť a pevnosť pokožky, podporuje zdravie kĺbov a svalov a prispieva k celkovej štruktúre a stabilite tela.

kolagenovy-prasok

Typy kolagénu a ich funkcie

V ľudskom tele sa nachádza viac ako 28 rôznych typov kolagénu, no najčastejšie sa stretávame s piatimi hlavnými typmi:

Kolagén typu I - najlepší kolagén pre pleť a vlasy

Typ I je najrozšírenejším typom kolagénu v ľudskom tele a tvorí až 90% celkového kolagénu. Nachádza sa v koži, šľachách, kostiach a väzoch. Je zodpovedný za pružnosť a pevnosť, podporuje hojenie rán a udržiava štruktúru kostí. 

Kolagén typu I sa nachádza tesne pod povrchom kože v dermis a zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia a štruktúry vlasov, nechtov a pokožky. Tento typ kolagénu je prítomný v membránach hovädzích a morských živočíchov, čo ho robí dôležitým komponentom pre krásu a vitalitu.

Kolagén typu II - najlepší kolagén na kĺby a kolená

Kolagén typu II je mimoriadne účinný, pretože okrem kolagénu obsahuje aj chondroitín sulfát, glukozamín a kyselinu hyalurónovú, ktoré spoločne zmierňujú bolesti a zápaly kĺbov. Tento typ kolagénu je kľúčový pre zdravie chrupavky. 

Ak máte začínajúce problémy s kĺbmi, bolesti alebo zníženú pohyblivosť, hľadajte práve tento typ kolagénu v zložení doplnkov. Pre dosiahnutie maximálnych účinkov sa odporúča kombinovať kolagén s vitamínom C, ktorý podporuje jeho optimálnu vstrebateľnosť.

Kolagén typu III - najlepší kolagén na cievy

Typ III sa často nachádza spolu s typom I a tvorí retikulárne vlákna, ktoré sú súčasťou extracelulárneho matrixu v orgánoch a koži. Tento typ kolagénu dodáva pokožke pevnosť a pružnosť a je tiež prítomný v krvných cievach a tkanivách srdca.

Kolagén typu IV - potrebný pre vnútorné orgány

Typ IV kolagén sa nachádza v bazálnych membránach, ktoré tvoria základnú štruktúru obličiek, vnútorného ucha a očnej šošovky. Tento typ kolagénu je dôležitý pre filtráciu a podporu týchto orgánov.

Kolagén typu V - kolagén pre ženy

Typ V kolagén sa nachádza v povrchových vrstvách buniek, vlasov a placenty. Je nevyhnutný pre štruktúru a vývoj tkanív a orgánov, najmä počas tehotenstva.

Prirodzený výskyt kolagénu v tele

Kolagén sa v našom tele prirodzene nachádza v rôznych tkanivách a orgánoch:

  • Koža: Kolagén tvorí základnú štruktúru pokožky, zaisťuje jej pevnosť a pružnosť.
  • Kĺby a chrupavky: Typ II kolagén je kľúčový pre zdravie kĺbov a chrupaviek, podporuje ich pružnosť a odolnosť.
  • Kosti: Typ I kolagén tvorí štruktúru kostí a podporuje ich pevnosť a odolnosť voči zlomeninám.
  • Šľachy a väzy: Kolagén je hlavnou zložkou šliach a väzov, zaisťuje ich pevnosť a pružnosť.
  • Orgány: Kolagén sa nachádza aj v rôznych orgánoch, kde podporuje ich štruktúru a funkciu, napríklad v obličkách, srdci a cievach.

kolagen-na-kolena

Prečo je kolagén dôležitý?

Kolagén zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch nášho tela. Od udržiavania mladistvého vzhľadu až po podporu pohybového aparátu, tento proteín je nevyhnutný pre naše celkové zdravie a pohodu. Pozrime sa bližšie na to, prečo je kolagén taký dôležitý a aké benefity prináša nášmu organizmu.

Kolagén: Úloha v zdraví pokožky, vlasov a nechtov

Kolagén je základným stavebným kameňom našej pokožky. Tvorí až 75% jej štruktúry a je zodpovedný za jej pružnosť, pevnosť a hydratáciu. S pribúdajúcim vekom však produkcia kolagénu klesá, čo vedie k vzniku vrások a ochabnutiu pokožky. Pravidelný príjem kolagénu môže:

  • Zlepšiť elasticitu a hydratáciu pokožky
  • Redukovať viditeľnosť jemných vrások
  • Podporiť hojenie rán a jaziev
  • Posilniť vlasové folikuly, čím podporuje rast zdravých a silných vlasov
  • Zlepšiť pevnosť a kvalitu nechtov

Kolagén pre kĺby a kosti

Kolagén je kľúčovou zložkou našich kĺbov a kostí. Jeho dostatočný príjem môže mať významný vplyv na naše pohybové ústrojenstvo:

  • Podporuje zdravie chrupaviek, čím znižuje riziko artrózy
  • Zvyšuje hustotu kostí, čo je obzvlášť dôležité pre prevenciu osteoporózy
  • Zmierňuje bolesti kĺbov a zvyšuje ich pohyblivosť
  • Urýchľuje regeneráciu po športových úrazoch
  • Podporuje celkovú flexibilitu a mobilitu

Vplyv kolagénu na svalové tkanivo

Kolagén tvorí približne 1-10% svalového tkaniva a je dôležitý pre jeho správne fungovanie:

  • Podporuje rast a regeneráciu svalového tkaniva
  • Zvyšuje silu a výkonnosť svalov
  • Urýchľuje zotavenie po intenzívnom cvičení
  • Pomáha udržiavať svalovú hmotu, čo je obzvlášť dôležité s pribúdajúcim vekom
  • Môže zmierňovať príznaky sarkopénie (úbytok svalovej hmoty v starobe)

Ďalšie zdravotné benefity, ktoré môže poskytovať kolagén

Okrem vyššie uvedených výhod má kolagén aj ďalšie pozitívne účinky na naše zdravie:

  • Podporuje zdravie srdca a ciev tým, že posilňuje štruktúru artérií
  • Môže zlepšiť trávenie a podporiť zdravie črevnej steny
  • Prispieva k lepšiemu spánku vďaka obsahu glycínu
  • Podporuje funkciu pečene a môže pomôcť pri jej detoxikácii
  • Má protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pri rôznych zápalových ochoreniach

kolagen-pre-plet

Prejavy nedostatku kolagénu

Nedostatok kolagénu sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi. Tu sú hlavné príznaky, ktoré môžu naznačovať, že vaše telo potrebuje viac kolagénu:

Vrásky a jemné linky: Pokožka stráca elasticitu a objavujú sa viditeľné známky starnutia.

Suchá a šupinatá pokožka: Koža stráca hydratáciu a môže pôsobiť matne.

Bolesti kĺbov: Môžete pociťovať stuhnutosť alebo bolesť v kĺboch, najmä pri pohybe.

Slabé vlasy a nechty: Vlasy môžu byť lámavé a nechty krehké.

Celulitída

Pomalé hojenie rán

Problémy s trávením: Kolagén je dôležitý pre zdravie čriev, jeho nedostatok môže viesť k tráviacim ťažkostiam.

Svalová slabosť

Problémy so zrakom

Zvýšená únava 

Je dôležité poznamenať, že tieto príznaky môžu byť spôsobené aj inými faktormi. Ak máte podozrenie na nedostatok kolagénu, je vhodné konzultovať svoj stav s lekárom alebo výživovým špecialistom.

Prirodzené zdroje kolagénu

Hoci naše telo dokáže vytvárať kolagén samo, s pribúdajúcim vekom sa jeho produkcia spomaľuje. Našťastie existuje mnoho potravín, ktoré sú buď bohaté na kolagén, alebo podporujú jeho tvorbu v našom tele. Pozrime sa bližšie na to, čo by sme mali zaradiť do nášho jedálnička, ak chceme podporiť zdravie našej pokožky, kĺbov a celého tela.

Potraviny bohaté na kolagén

Túžite po žiarivej pleti a pružných kĺboch? Kľúčom je kolagén! 

Nájdete ho v šťavnatom hovädzom stehne, chrumkavom bravčovom rebierku či šťavnatých kuracích krídelkách.  Ale to nie je všetko - domáci vývar z kostí je hotovým elixírom mladosti. 

Pre odvážnych gurmánov tu máme tajný tip - chrumkavé oškvarky.A ak si radi pochutnáte na mäse s kosťou alebo chrupavkou, blahoželáme - práve ste si dopriali poriadnu dávku kolagénu.

Toto teda nie je príklad zdravého jedálnička, ale ak sa bavíme o kolagéne, skutočne je to cesta, ako sa k nemu dostať. No veľmi si nezvykajte, pravidelné stravovanie v tomto duchu vám môže skôr uškodiť. Sú aj iné možnosti.

Losos, tuniak a makrela sú nielen chuťovým zážitkom, ale aj pokladnicou kolagénu a omega-3 mastných kyselín. Vaša pokožka vám poďakuje.

Nechcete mäso? Žiadny problém! Vajíčka, najmä ich bielka, sú plné stavebných kameňov kolagénu. A čo tak trochu želatíny do dezertov? Čistý kolagén ako lusk!

potraviny-s-kolagenom

Potraviny podporujúce tvorbu kolagénu v tele

Príroda nám ponúka skutočnú pokladnicu pre našu krásu a zdravie. Tanier plný farebných dobrôt  nielen potešia vaše chuťové poháriky, ale aj rozžiaria vašu pleť zvnútra. 

Pomaranče, citróny a grepy sú bohaté na vitamín C, ktorý je kľúčový pre tvorbu kolagénu. Čučoriedky, jahody a maliny sú plné antioxidantov, ktoré chránia existujúci kolagén pred poškodením. Živiny podporujúce tvorbu kolagénu obsahuje aj špenát, kel a kapusta.

Nezabudnite ani na semienka a orechy, mandle, slnečnicové semienka a chia semienka sú bohaté na zinok a meď, ktoré sú dôležité pre syntézu kolagénu. Sója a sójové produkty obsahujú izoflavóny, ktoré môžu stimulovať produkciu kolagénu a elastínu.

Cesnak zas obsahuje síru, ktorá pomáha pri tvorbe kolagénu a iných proteínov. Avokádo je bohaté na zdravé tuky a vitamín E a paradajky obsahujú lykopén, ktorý chráni pokožku pred poškodením UV žiarením. Ochranu pred slnkom poskytujú aj flavonoidy, ktoré nájdete napríklad aj v tmavej čokoláde.

Mrkva, sladké zemiaky a červená paprika sú bohaté na vitamín A, ktorý podporuje obnovu buniek a tvorbu kolagénu.

Zaradením týchto potravín do vášho jedálnička môžete prirodzene podporiť tvorbu kolagénu vo vašom tele. Vyvážená strava bohatá na rôzne živiny je kľúčom k celkovému zdraviu a kráse. Nezabúdajte tiež na dostatočný príjem vody, ktorá je nevyhnutná pre hydratáciu pokožky a správne fungovanie všetkých telesných procesov.

Doplnenie kolagénu: Prečo a ako ho zaradiť do svojho života

Suplementácia kolagénom sa stáva čoraz populárnejšou, najmä medzi tými, ktorí chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a celkovú vitalitu. Ak premýšľate, ako začať s užívaním kolagénových doplnkov, je dôležité vedieť, aké formy sú dostupné, aké majú výhody a nevýhody, a aké sú rozdiely medzi rôznymi typmi kolagénu.

Formy kolagénových doplnkov: Ktorú si vybrať?

Kolagénové doplnky sú dostupné v rôznych formách, čo umožňuje každému nájsť si tú najvhodnejšiu pre svoje potreby. Každá forma má svoje špecifické výhody a môže byť vhodná pre rôzne situácie a životné štýly.

Kolagénový prášok

Kolagén v prášku je veľmi populárny pre svoju univerzálnosť. Môžete ho pridať do smoothie, kávy, jogurtu alebo iných jedál. Je bez chuti alebo s príchuťou a ľahko sa rozpúšťa, čo znamená, že ho môžete nenápadne začleniť do svojho každodenného jedálnička bez toho, aby ste zmenili chuť svojich obľúbených pokrmov.

Práškový kolagén je tiež často dostupný vo veľkých baleniach, čo môže byť ekonomicky výhodné pri dlhodobom užívaní .

Kolagénové kapsule

Kolagénové kapsule sú veľmi pohodlné na užívanie, najmä ak ste často na cestách. Nemusíte sa starať o miešanie alebo prípravu, stačí ich jednoducho zapiť vodou. Kapsule sú ideálne pre tých, ktorí preferujú presné dávkovanie a nechcú sa zaoberať odmeriavaním prášku. 

Nevýhodou môže byť, že niektoré kapsule sú veľké a ťažko prehĺtateľné, a tiež môžu mať pomalšiu vstrebateľnosť v porovnaní s práškovou alebo tekutou formou.

Tekutý kolagén

Tekutý kolagén je rýchlo vstrebateľný a často obsahuje aj ďalšie prospešné látky, ako sú vitamíny a minerály. Je ideálny pre tých, ktorí preferujú rýchle a jednoduché riešenia. Tekutý kolagén môžete jednoducho vypiť priamo z fľaše alebo ho pridať do nápoja. 

Je to tiež skvelá voľba pre ľudí, ktorí majú problémy s prehĺtaním kapsúl. Nevýhodou môže byť vyššia cena a kratšia trvanlivosť po otvorení.

Kolagénové žuvacie bonbóny

Kolagénové žuvacie bonbóny sú zábavnou a chutnou formou doplnku, ktorá je obľúbená najmä medzi ľuďmi ktorým prekáža typický kolagénový “zápach” . Tieto bonbóny sú často obohatené o ďalšie vitamíny a minerály a môžu byť skvelým spôsobom, ako si spestriť dennú dávku kolagénu. 

Sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý a chutný spôsob, ako užívať kolagén bez potreby miešania alebo prehĺtania kapsúl. Nevýhodou môže byť, že obsahujú cukor alebo iné sladidlá, čo nemusí byť vhodné pre každého.

Výber správnej formy kolagénu závisí od vašich osobných preferencií a životného štýlu. Či už preferujete prášok, kapsule, tekutý kolagén alebo žuvacie bonbóny, dôležité je, aby ste si vybrali formu, ktorá vám bude najviac vyhovovať a ktorú budete schopní pravidelne užívať. 

 

 Hydrolyzovaný vs. nehydrolyzovaný kolagén: Aký je rozdiel?

Pri výbere kolagénového doplnku sa často stretávame s pojmami "hydrolyzovaný" a "nehydrolyzovaný" kolagén. Tieto dva typy kolagénu majú odlišné vlastnosti a výhody, ktoré je dôležité pochopiť.

Hydrolyzovaný kolagén

Hydrolyzovaný kolagén je kolagén, ktorý prešiel procesom hydrolýzy. Tento proces rozkladá kolagén na menšie peptidy, čo zvyšuje jeho vstrebateľnosť a biologickú dostupnosť. To znamená, že telo ho môže ľahšie a rýchlejšie využiť. Hydrolyzovaný kolagén je často preferovaný pre svoju efektivitu a rýchle účinky.

K jeho výhodám patrí lepšia vstrebateľnosť. Vďaka menším peptidom sa hydrolyzovaný kolagén rýchlejšie vstrebáva do tela. Vzhľadom na vysokú biologickú dostupnosť môžete pozorovať rýchlejšie výsledky, ako je zlepšenie stavu pokožky, kĺbov a vlasov.

Proces hydrolýzy však zvyšuje náklady na výrobu, čo sa premieta do vyššej ceny produktu.

Nehydrolyzovaný kolagén

Nehydrolyzovaný kolagén je kolagén v jeho pôvodnej, neporušenej forme. Molekuly tohto kolagénu sú väčšie, čo môže spôsobiť, že sú ťažšie stráviteľné a menej efektívne v porovnaní s hydrolyzovaným kolagénom.

Nehydrolyzovaný kolagén je zvyčajne lacnejší, pretože neprechádza dodatočným spracovaním. Tento typ kolagénu je v jeho prirodzenej forme, čo môže byť pre niektorých ľudí zásadnejšie.

Väčšie molekuly sú ťažšie stráviteľné, čo môže znížiť jeho účinnosť. Vzhľadom na nižšiu biologickú dostupnosť môžu byť výsledky menej výrazné a pomalšie.

Morský vs. hovädzí kolagén: Ktorý je lepší?

Kolagénové doplnky môžu byť získavané z rôznych zdrojov, najčastejšie z morských rýb alebo hovädzieho dobytka. Každý zdroj má svoje výhody a nevýhody.

Morský kolagén

Morský kolagén je získavaný z rýb a je známy svojou vysokou bio-dostupnosťou. To znamená, že sa rýchlo vstrebáva do tela a je efektívnejší.

Morský kolagén je zvyčajne drahší kvôli nákladom na spracovanie a získavanie surovín a niektoré produkty môžu mať rybaciu príchuť, čo nemusí byť pre každého príjemné.

Hovädzí kolagén

Hovädzí kolagén je získavaný z hovädzieho dobytka a je bohatý na kolagén typu I a III, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky, vlasov a kĺbov.

Hovädzí kolagén je zvyčajne lacnejší a ľahšie dostupný. V porovnaní s morským kolagénom môže mať hovädzí kolagén nižšiu vstrebateľnosť.

Ako vybrať správny kolagénový doplnok

Výber správneho kolagénového doplnku môže byť zložitý, najmä keď je na trhu toľko možností. Aby ste si vybrali ten najlepší doplnok pre vaše potreby, je dôležité vedieť, na čo sa zamerať, aké je odporúčané dávkovanie a ako môže kombinácia s inými živinami zlepšiť účinnosť kolagénu.

formy-kolagenovych-doplnkov

Na čo sa zamerať pri výbere

Pri výbere kolagénového doplnku je dôležité venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým faktorom:

Zdroj kolagénu: Kolagén môže byť získavaný z rôznych zdrojov, ako sú hovädzie, bravčové, kuracie alebo rybie. Každý zdroj má svoje výhody. Napríklad morský kolagén je často považovaný za najlepšie vstrebateľný.

Typ kolagénu: Existuje niekoľko typov kolagénu, pričom najbežnejšie sú typy I, II a III. Typ I je najhojnejší v ľudskom tele a je skvelý pre pokožku, vlasy a nechty. Typ II je dôležitý pre zdravie kĺbov a chrupaviek, zatiaľ čo typ III podporuje zdravie kože a ciev.

Forma doplnku: Kolagén je dostupný v rôznych formách - prášok, kapsule, tekutý kolagén a žuvacie bonbóny. Vyberte si formu, ktorá vám najviac vyhovuje a ktorú budete schopní pravidelne užívať.

Čistota a prísady: Skontrolujte, či doplnok neobsahuje zbytočné prísady ako cukor, umelé farbivá alebo konzervačné látky. Čistý kolagén bez prísad je vždy lepšou voľbou.

Certifikáty a testovanie: Uistite sa, že produkt je certifikovaný a testovaný na kvalitu a čistotu. To vám zaručí, že dostávate bezpečný a účinný produkt.

Odporúčané dávkovanie

Odporúčané dávkovanie kolagénu sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho produktu a vašich individuálnych potrieb. Všeobecne sa odporúča užívať 2,5 až 15 gramov kolagénu denne. Pre presné dávkovanie si vždy prečítajte pokyny na obale produktu a v prípade potreby sa poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu. 

Pravidelné užívanie je kľúčové pre dosiahnutie najlepších výsledkov, takže si nájdite čas a spôsob, ktorý vám umožní dodržiavať dennú dávku bez problémov.

Ako dlho trvá, kým sa prejaví efekt užívania kolagénu?

Telu trvá približne štyri mesiace, aby nahradilo poškodené svalové a kožné tkanivo novými, zdravými bunkami. Preto sa účinky zvýšeného prísunu kolagénu začnú prejavovať zhruba po štyroch mesiacoch. 

Tento údaj je podporený vedeckými štúdiami, ktoré sa zameriavajú na hodnotenie vplyvu kolagénu na pokožku. Jedna zo štúdií uvádza, že až 80 % účastníkov, ktorí užívali kolagénový doplnok, zaznamenalo po štyroch mesiacoch mladší a zdravší vzhľad pokožky. 

Výsledky sa však môžu líšiť od človeka k človeku. Niektorí môžu pozorovať prvé pozitívne zmeny už po troch týždňoch, zatiaľ čo iné benefity sa môžu prejaviť až po niekoľkých mesiacoch pravidelného užívania.

S čím kombinovať kolagén

Kolagén funguje najlepšie v kombinácii s určitými živinami, ktoré podporujú jeho vstrebávanie a účinnosť.

Vitamín C: Vitamín C je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v tele. Pomáha pri premene prokolagénu na kolagén, čím zvyšuje jeho účinnosť. Skúste kombinovať kolagénový doplnok s potravinami bohatými na vitamín C, ako sú citrusové plody, jahody alebo paprika.

Kyselina hyalurónová: Táto látka pomáha udržiavať hydratáciu pokožky a zvyšuje účinky kolagénu na pleť. Nájdete ju v niektorých kolagénových doplnkoch alebo v samostatných produktoch.

Zinok a meď: Tieto minerály sú dôležité pre tvorbu kolagénu a elastínu. Uistite sa, že máte dostatočný príjem zinku a medi buď zo stravy, alebo z doplnkov.

Aminokyseliny: Kolagén je zložený z aminokyselín, ako sú glycín, prolín a hydroxyprolín. Doplnky, ktoré obsahujú tieto aminokyseliny, môžu podporiť tvorbu kolagénu vo vašom tele.

vedecke-studie-o-ucinkoch-kolagenu

Vedecké štúdie o účinkoch kolagénu

Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí základnú štruktúru našej pokožky, kĺbov, kostí a ďalších tkanív. V posledných rokoch sa kolagénové doplnky stali veľmi populárnymi, no otázka ich účinnosti zostáva často predmetom diskusie. V tejto časti sa pozrieme na vedecké štúdie, ktoré skúmali účinky kolagénu, a poskytneme prehľad kľúčových výskumov, ktoré dokazujú jeho benefity, ako aj objektívne spochybniteľné dôkazy o jeho účinkoch.

Prehľad kľúčových výskumov

Existuje množstvo štúdií, ktoré sa zaoberajú účinkami kolagénu na rôzne aspekty zdravia. Niektoré z nich sa zameriavajú na zlepšenie stavu pokožky, iné na zdravie kĺbov a kostí.

Zdravie pokožky: Štúdia publikovaná v časopise Skin Pharmacology and Physiology ukázala, že užívanie kolagénových doplnkov môže zlepšiť elasticitu pokožky a znížiť výskyt vrások. Účastníci, ktorí užívali kolagénový doplnok počas 8 týždňov, zaznamenali výrazné zlepšenie v hydratácii a elasticite pokožky v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Zdravie kĺbov: Výskum publikovaný v Current Medical Research and Opinion naznačuje, že kolagénové doplnky môžu znížiť bolesť kĺbov a zlepšiť funkciu u ľudí s osteoartrózou. V dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii účastníci, ktorí užívali kolagén, zaznamenali zlepšenie v pohyblivosti a zníženie bolesti.

Zdravie kostí: Štúdia v časopise Journal of Nutritional Biochemistry zistila, že kolagénové doplnky môžu podporovať zdravie kostí tým, že zvyšujú hustotu kostného minerálu. Toto môže byť obzvlášť prospešné pre starších dospelých, ktorí sú náchylnejší na osteoporózu.

Objektívne spochybniteľné dôkazy o účinkoch kolagénu

Napriek mnohým pozitívnym štúdiám existujú aj výskumy, ktoré naznačujú, že účinky kolagénových doplnkov môžu byť sporné. 

Placebo efekt: Niektoré výskumy naznačujú, že účinky kolagénu môžu byť čiastočne spôsobené placebo efektom, kde účastníci veria, že doplnok funguje, čo môže ovplyvniť ich vnímanie výsledkov.

Variabilita výsledkov: Účinky kolagénu môžu byť rôzne v závislosti od jednotlivca. Faktory ako vek, pohlavie, genetika a životný štýl môžu ovplyvniť, ako telo reaguje na kolagénové doplnky.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že zatiaľ neexistuje dostatok vedeckých dôkazov na podporu tvrdenia, že doplnky s obsahom hydrolyzovaného kolagénu alebo kolagénových peptidov majú pozitívny vplyv na zdravie pokožky.

Kolagénové doplnky majú potenciál priniesť mnoho výhod, no je dôležité pristupovať k nim s realistickými očakávaniami a konzultovať ich užívanie s odborníkom na výživu alebo lekárom.

Vedľajšie účinky a riziká užívania kolagénových výživových doplnkov

Ako pri každom doplnku stravy, aj pri kolagéne je dôležité vedieť o možných vedľajších účinkoch a rizikách. 

Možné nežiaduce účinky

Väčšina ľudí toleruje kolagénové doplnky dobre, no niektorí môžu zažiť vedľajšie účinky. Medzi najčastejšie patria:

Tráviace problémy: Niektorí ľudia môžu po užití kolagénu pociťovať tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, hnačka alebo zápcha. Tieto problémy sú zvyčajne mierne a dočasné.

Alergické reakcie: Ak ste alergickí na zdroj kolagénu (napr. ryby, hovädzie mäso), môžete zažiť alergickú reakciu. Prejavuje sa svrbením, vyrážkami alebo opuchom.

Nepríjemná chuť: Niektoré kolagénové doplnky, najmä tie z morských zdrojov, môžu mať nepríjemnú chuť alebo zápach, čo môže byť pre niektorých ľudí nepríjemné.

nahrada-kolagenu

Kto by sa mal vyhnúť suplementácii kolagénom

Hoci kolagénové doplnky môžu byť prospešné pre mnohých ľudí, niektoré skupiny by mali byť opatrné alebo sa im úplne vyhnúť:

Alergici: Ak máte známe alergie na ryby, hovädzie mäso alebo iné zdroje kolagénu, mali by ste sa týmto doplnkom vyhnúť alebo konzultovať ich užívanie s lekárom.

Tehotné a dojčiace ženy: Hoci neexistujú žiadne konkrétne dôkazy o škodlivosti kolagénu pre tehotné a dojčiace ženy, je vždy lepšie konzultovať užívanie akýchkoľvek doplnkov s lekárom.

Ľudia s chronickými ochoreniami: Ak trpíte chronickými ochoreniami alebo užívate lieky, mali by ste sa pred začatím suplementácie kolagénom poradiť so svojím lekárom, aby sa predišlo možným interakciám.

Alternatívy ku kolagénovým doplnkom

Kolagénové doplnky sú populárne, no nie sú jedinou možnosťou, ako podporiť tvorbu kolagénu v tele. Existujú aj prírodné metódy a iné doplnky, ktoré môžu mať podobné účinky.

Glukozamín a chondroitín: Tieto doplnky sú často používané na podporu zdravia kĺbov a môžu mať podobné účinky ako kolagén. Pomáhajú udržiavať pružnosť a hydratáciu chrupaviek .

MSM (metylsulfonylmetán): MSM je sírna zlúčenina, ktorá môže podporiť tvorbu kolagénu a zlepšiť zdravie pokožky a kĺbov. Je často používaný v kombinácii s glukozamínom a chondroitínom.

Kyselina hyalurónová: Ako doplnok môže kyselina hyalurónová podporiť hydratáciu pokožky a zdravie kĺbov. Je dostupná vo forme kapsúl alebo tekutých doplnkov. Používa sa aj v kozmetike na tvár.

Vitamín E: Tento antioxidant môže podporiť zdravie pokožky a chrániť kolagén pred poškodením. Vitamín E je dostupný ako doplnok stravy alebo v potravinách ako orechy, semená a listová zelenina.

Koenzým Q10: Tento antioxidant podporuje zdravie pokožky a môže pomôcť chrániť kolagén pred poškodením. Je dostupný vo forme kapsúl a nachádza sa aj v potravinách ako mäso, ryby a celé zrná.

Záverečné odporúčania

  1. Pred začatím užívania kolagénových doplnkov sa poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky.
  2. Zvážte svoje individuálne potreby a preferencie pri výbere medzi hydrolyzovaným a nehydrolyzovaným kolagénom, ako aj medzi morským a hovädzím kolagénom.
  3. Ak nechcete užívať kolagénové doplnky, zamerajte sa na prírodné metódy podpory tvorby kolagénu prostredníctvom stravy a iných doplnkov.
  4. Výsledky užívania kolagénových doplnkov môžu byť individuálne a môžu sa prejaviť až po niekoľkých mesiacoch pravidelného užívania.
  5. Prečítajte si pokyny na obale produktu a dodržujte odporúčané dávkovanie, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

Kolagénové doplnky môžu byť skvelým prínosom pre vaše zdravie, no dôležité je pristupovať k nim s rozvahou. Nezabúdajte na prírodné spôsoby podpory tvorby kolagénu a hlavne pestrú stravu a zdravý pohyb.

Autorka: Radka 


Zdroj:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28177712/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29390266/

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2013.3257

https://www.brainmarket.sk/blog/6-dovodov-preco-zaradit-kolagen-/

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/je-kolagen-zazracnym-doplnkom-vyzivy/