Močenie vo vode: Skutočné dôsledky cikania do vody

Dnes sa povenujem téme, o ktorej sa často len šepká, ak vôbec... Čo sa stane, keď príroda zavolá práve vo chvíli, keď ste po krk vo vode?

Tento článok je o tom, čo sa skutočne deje, keď niekto použije bazén, jazero alebo more ako svoj osobný záchod. "Veď je to len kvapka v mori!" Ale je to naozaj tak jednoduché? 

Močenie v bazéne - nevinná zábava alebo zdravotné riziko?

Určite ste sa už niekedy ocitli v situácii, keď vás pri plávaní v bazéne prepadla naliehavá potreba ísť na toaletu. Možno ste aj uvažovali, či by nebolo jednoduchšie len si tak nenápadne "uľaviť " priamo vo vode. Koniec koncov, nikto to nezbadá a bazén je predsa plný chlóru, nie? 

Na chvíľu sa zamyslime nad tým, z čoho sa skladá moč . Je to 95 % voda, pričom zvyšných 5 % zahŕňa vedľajšie produkty vášho stráveného jedla a nápojov, napríklad:

Močovina - Zlúčenina produkovaná vo vašej pečeni, ktorá slúži ako prostredník na likvidáciu prebytočného amoniaku a dusíka.

Kyselina močová - Tá vzniká, keď vaše telo trávi určité potraviny a tekutiny, ako je pivo. Je to antioxidant, ktorý tiež pomáha opraviť poškodené bunky.

Elektrolyty ako je sodík, chlorid, draslík a fosfor.

Mikroskopické časti napríklad odumreté krvinky, a (v závislosti od vášho životného štýlu) chemické stopy tabaku, liekov, vitamínov a iných látok, ktoré sú odfiltrované z krvi vašimi obličkami.

Žiadna z vyššie uvedených látok v normálnom moči nie je prítomná v dostatočne veľkom množstve, aby bola nebezpečná. Ak sa teda rozhodnete cikať v bazéne, alebo plávate v zriedenom moči niekoho iného, ​​nemusíte nevyhnutne ochorieť.

cikanie-do-bazena

Alarmujúce štatistiky

Podľa prieskumu Slovenskej asociácie prevádzkovateľov bazénov z roku 2021 až 38% Slovákov priznalo, že sa aspoň raz vymočili do verejného bazéna a 45% ľudí ide plávať bez predchádzajúceho osprchovania. V priemere každý plavec prinesie do bazéna približne 30 ml moču.

A to sú len tí, čo to priznali!

Prečo sú však tieto čísla dôležité, ak je moč neškodný?

Moč z močového mechúra môže tiež zachytiť baktérie z močovej trubice alebo pohlavných orgánov na ceste von. Tieto baktérie, rovnako ako tie, ktoré žijú na vašej koži alebo v ústach, sa vo všeobecnosti nepovažujú za škodlivé a väčšina bazénov je ošetrená chlórom a inými chemikáliami, aby sa znížilo riziko prenosu akýchkoľvek chorôb na iných.

Ale tento chlór sa môže kombinovať s čímkoľvek, čo vychádza z vášho tela alebo z neho, vrátane potu, moču, výkalov a tisícok mikróbov žijúcich na vašej pokožke.

Keď k tomu dôjde, dochádza ku chemickej reakcii , ktorá zníži množstvo chlóru dostupného na ničenie baktérií a vytvorí chemické dráždidlá nazývané chloramíny, ktoré spôsobujú červené a svrbiace oči a podráždenie pokožky. 

Tieto chloramíny majú tendenciu  chemicky zapáchať, väčšina ľudí si to spája s chlórom. Zdravý bazén však nebude cítiť chemikáliami, čo znamená, že ak zapácha silno chlórom, je pravdepodobné, že voda je plná chlóramínov  a iných vedľajších produktov.

Tieto chloramíny môžu mať nepriaznivé účinky na  pokožku, oči a v zriedkavých prípadoch aj na schopnosť dýchať vzduch okolo bazéna, ak ste náchylní na astmatické záchvaty .

v-jazere

Čo sa môže stať, keď sa vycikáte do jazera (ale aj do mora alebo bazéna)?

Určite ste to už niekedy urobili alebo aspoň zvažovali. Vycikať sa do jazera či mora sa môže zdať ako neškodná vec, ale pozor - môže to mať nepríjemné následky!

Predstavte si to takto: Keď sa vycikáte, vaša močová trubica sa otvorí ako brána. A čo sa stane, keď otvoríte bránu pod vodou? Presne tak, voda sa môže dostať dnu. A s ňou aj rôzne baktérie, ktoré v tej vode plávajú.

Toto riziko je vyššie najmä u žien, pretože majú kratšiu močovú trubicu. Je to ako krátka cestička pre baktérie rovno do močového mechúra. A viete, čo sa stane potom? Môžete si privodiť infekciu močových ciest.

Infekcia močových ciest nie je žiadna zábava. Pálenie, bolesť, neustále nutkanie na močenie - to všetko vás môže čakať. Našťastie sa to dá liečiť, ale prečo si kaziť dovolenku, že?

Samozrejme, nie vždy sa niečo stane. Možno ste to už urobili stokrát a nič. Ale prečo riskovať?

A ešte jedna vec - močenie pod vodou nie je úplne prirodzené. Váš močový mechúr sa nemusí úplne vyprázdniť kvôli tlaku vody. Je to, ako keby ste sa snažili vycikať proti prúdu.

 

Vedeli ste, že časté zápaly močových ciest môžu neskôr viesť k inkontinencii?

Prevencia a odporúčania

Aby sa minimalizovali riziká spojené s močením do vody, je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  1. Pred vstupom do bazéna a počas plávania pravidelne navštevujte toaletu. Toto je najjednoduchší spôsob, ako predísť močeniu v bazéne.
  2. Sprchujte sa pred vstupom do bazéna, pomáha to odstrániť nečistoty a telesné tekutiny, ktoré môžu znečistiť vodu.
  3. Vysvetlite deťom dôležitosť hygieny, prečo je dôležité nepoužívať bazén ako toaletu a aké riziká to môže prinášať.
  4. Prevádzkovatelia bazénov by mali pravidelne monitorovať kvalitu vody a udržiavať správnu hladinu chlóru a pH, aby zabezpečili bezpečné a hygienické prostredie pre všetkých plavcov.

Ako cikanie do jazera ovplyvňuje životné prostredie?

Nevinné vypustenie moču do mora alebo jazera môže mať prekvapivo negatívne dopady na životné prostredie. Táto situácia je v podstate opakom symbiotického vzťahu: neprospieva vám ani miestu, kde sa rozhodnete vyprázdniť močový mechúr. 

Pokiaľ ide o environmentálnu stránku vecí. Mnohé organizácie a odborníci zdôrazňujú, že moč nie je dobrý pre vodné útvary, najmä  v sladkej vode. 

Čo sa stane?

  • Váš moč obsahuje dusičnany, ktoré sú potravou pre riasy
  • Premnožené riasy spotrebujú kyslík vo vode
  • Ryby a iné vodné živočíchy tak môžu uhynúť kvôli nedostatku kyslíka

Lieky, ktoré užívate, sa vylučujú močom do vody a môžu byť nebezpečné pre vodné organizmy. Moč je považovaný za biologicky nebezpečný odpad.

Leto 2012 prinieslo nečakanú pohromu pre obľúbené severo nemecké jazero. Miestne úrady museli pristúpiť k jeho uzavretiu po tom, čo sa na hladine objavil nebezpečný zelený koberec. Išlo o masívne premnoženie rias, ktoré spôsobilo úhyn vyše 500 rýb. Odborníci sa zhodli na prekvapivom vinníkovi - nadmerné množstvo ľudského moču v jazere. Táto kuriózna správa sa dostala až na stránky prestížneho magazínu TIME, ktorý o incidente informoval svojich čitateľov. 

Aj keď jedno vycikanie sa do jazera nespôsobí ekologickú katastrofu, pri väčšom množstve ľudí už môže ísť o vážny problém. 

podmorsky-svet

Je v poriadku cikať do oceánu? Prekvapivá odpoveď vedcov

Prieskum spoločnosti Proctor & Gamble (spoločnosť vyrábajúca toaletný papier) ukázal, že až dve tretiny ľudí sa pri kúpaní v mori vycikali priamo do vody. Ale je to naozaj také hrozné pre životné prostredie?

Tu je rýchla lekcia chémie:

Ľudský moč obsahuje 95 percent vody. Obsahuje aj ióny sodíka (Na) a chloridov (CL) — to sú rovnaké zložky, z ktorých sa skladá bežná stolová soľ (NaCL).

Oceán je tiež tvorený väčšinou vodou (viac ako 96 percent) a ešte vyššou koncentráciou sodíkových a chloridových iónov

Oceán aj moč obsahujú aj draslík (K).

Jedna zlúčenina nachádzajúca sa v moči, ktorá sa nenachádza v oceáne, je močovina. Je to zlúčenina na báze uhlíka, ktorá pomáha telu zbaviť sa dusíka. Ako však video poznamenáva, dusík v močovine môže spájať oceánsku vodu a vytvárať amónium, zlúčeninu, ktorá pôsobí ako potrava pre život oceánskych rastlín. 

Veľryby ako šampióni v cikaní

Vedeli ste, že jedna veľryba vyprodukuje denne až 950 litrov moču? V porovnaní s tým je ľudský príspevok zanedbateľný.

Kde v mori necikať!

Koralové útesy! Je ťažké nájsť akademický výskum o vplyve ľudského moču na koralové útesy. Existujú však neoficiálne dôkazy, ktoré naznačujú, že by to mohol byť problém. CNN urobila rozhovor s riaditeľom Centro Ecologico Akumal, organizácie, ktorá monitoruje vplyv rozvoja na útesy, ktorým sa darí pri pobreží mexickej provincie Quintana Roo:

Znečistenie vypustené do mora tisíckami hotelov na Mexickej riviére „stresuje“ koralové útesy. "Do podzemnej vody vstupuje veľa živín spôsobených upravenou vodou z hotelov a komunálnych čističiek odpadových vôd," vysvetľuje riaditeľ Sanchez-Navarro. 

"Vháňajú vodu do zeme a tá sa dostáva do vodonosnej vrstvy... Našli sme príliš veľa zložiek - dusičnanov a fosfátov - a tie pochádzajú z ľudského odpadu, väčšinou z moču."  Výsledkom, je zvýšený rast rias, ktoré účinne dusia koraly a bránia ich rastu.

Ako sa správne vycikať v prírode

Niekedy príroda volá práve vtedy, keď ste v prírode. Čo robiť? Tu je niekoľko tipov, ako sa s tým popasovať:

Ideálne riešenie

Najlepšie je mať so sebou uzatvárateľnú nádobu. Do nej môžete "urobiť svoje" a potom ju bezpečne vyhodiť do odpadu. Žiadne stopy, žiadne problémy!

Ak nemáte nádobu, hľadajte tieto veci:

  • Miesto aspoň 200 metrov od vody
  • Bez jedovatých rastlín (pozor na jedovatý brečtan!)
  • Trochu súkromia (ak je to možné)

Technika "lesného drepu"

  1. Drep čo najnižšie k zemi
  2. Snažte sa nedotknúť zeme (je to výzva, ale dá sa to)
  3. Použite toaletný papier alebo handričku
  4. Papier/handričku správne zlikvidujte (nezabudnite na to!)

Takto môžete "ísť na malú" aj v divočine bez toho, aby ste po sebe zanechali stopy. Príroda vám poďakuje.

ako-cikat-v-lese

Záver: Neplávajme v problémoch

Dostali sme sa na koniec nášho "mokrého" príbehu. Kto by si bol pomyslel, že také jednoduché rozhodnutie ako "uľaviť si" vo vode môže mať toľko dôsledkov? Od chemických reakcií cez zdravotné riziká až po environmentálne dopady - je toho viac než dosť na premýšľanie.

Keď nabudúce pocítite nutkanie v bazéne alebo v jazere,  radšej sa premôžte a využite toaletu. Vaše okolie, príroda a dokonca aj vaše vlastné telo vám budú vďačné.

Tak či onak, dúfam, že tento článok vám pomohol pochopiť, prečo je dôležité udržiavať naše vodné zdroje čisté a príjemné pre všetkých. Koniec koncov, nikto z nás nechce plávať v "žltom mori", však?

Tak teda, držme sa na suchu (aspoň čo sa týka tejto témy) a užívajme si vodu zodpovedne. 

Autorka:  Radka 


Zdroj:

https://health.clevelandclinic.org/should-you-really-pee-in-the-swimming-pool

https://www.businessinsider.com/is-it-ok-to-pee-in-the-ocean-2014-8

https://www.wellandgood.com/pee-in-a-lake/

https://news.pg.com/press-release/pg-corporate-announcements/2-out-3-beachgoers-admit-they-pee-sea-charmin-bring-relief/

https://www.youtube.com/watch?v=eqR2bLsdhs4

https://newsfeed.time.com/2012/05/14/are-people-peeing-in-lake-killing-fish/

https://edition.cnn.com/2008/WORLD/americas/03/17/mexico.nature/