Ochladzujúce potraviny pre horúce dni: Ako sa stravovať v lete

Cítite sa v letných horúčavách vyčerpaní a unavení? Máte pocit, že ani klimatizácia či studená sprcha vám neprinášajú dostatočnú úľavu? Možno ste ešte nevyskúšali silu ochladzujúcich potravín.

V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžu niektoré potraviny prirodzene ochladzovať naše telo a pomáhať nám zvládnuť horúce dni s väčšou ľahkosťou. Prečo sú tieto potraviny dôležité? Ako funguje termoregulácia nášho tela? A ktoré potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

Odpovede na tieto otázky nájdete práve tu. Poďme sa spolu ponoriť do sveta osviežujúcich chutí a objaviť, ako si môžeme leto užiť naplno a bez zbytočného prehriatia.

Čo sú ochladzujúce potraviny?

Ochladzujúce potraviny sú tie, ktoré majú schopnosť znižovať telesnú teplotu a pomáhajú telu zvládať rôzne stresové faktory. Tieto potraviny podporujú hydratáciu, upravujú tráviace procesy a v niektorých prípadoch napomáhajú aj poteniu. Okrem toho môžu regulovať hladinu cukru v krvi a krvný tlak vďaka obsahu prospešných elektrolytov.

Naopak, "ohrievajúce" potraviny majú opačný účinok – najmä tie, ktoré sú ťažké a bohaté na tuky, bielkoviny a sacharidy. Aj keď nie všetky ohrievajúce jedlá sú nezdravé – niektoré, ako napríklad obilniny a mäso, sú veľmi prospešné ale ich nadmerná konzumácia môže zaťažiť tráviaci systém. Trávenie týchto komplexných zmesí živín vyžaduje veľa energie, pretože telo musí produkovať enzýmy a žalúdočné šťavy, čo vytvára teplo.

letny-nakupny-kosik

Ako zistíte, či by ste mali zaradiť viac chladiacich potravín do svojej stravy?

Ochladzovanie sa odporúča ľuďom s príznakmi "vnútorného tepla". Tieto príznaky môžu zahŕňať fyzické aj emocionálne prejavy, ako napríklad:

  • Zápal a bolesť
  • Sčervenanie, opuch a pulzovanie
  • Zlé trávenie, vrátane refluxu kyseliny a nadúvania žalúdka
  • Podráždenosť, vzrušenie
  • Agresivita a hnev
  • Úzkosť
  • Impulzívnosť a nerozvážnosť

Podľa ajurvédskych princípov sú teplé a studené jedlá definované ich vnútornou povahou a tým, ako ovplyvňujú tri "dóše" alebo typy tela: váta, pitta a kapha. Ľudia s dóšou Pitta najviac potrebujú chladiace jedlá, zatiaľ čo tí s dóšou Vata majú tendenciu lepšie reagovať na ohrievajúce potraviny.

Je tiež dôležité objasniť, že fyzická teplota jedla nie je to, čo ho robí jedlo zohrievajúcim alebo ochladzujúcim. Inými slovami, zmrzlina nemusí vždy chladiť a korenené jedlá nemusia nevyhnutne ohrievať. Ide skôr o to, ako potraviny ovplyvňujú váš tráviaci systém a metabolizmus.

Prečo sú ochladzujúce potraviny dôležité?

Horúce letné dni môžu byť náročné pre naše telo, ktoré musí neustále pracovať na udržiavaní optimálnej teploty. Ochladzujúce potraviny nám môžu pomôcť zvládnuť tieto výzvy a udržať sa v pohode a zdraví. 

termoregulacia-ochladzujuce-potraviny

Význam termoregulácie

Termoregulácia je proces, ktorým naše telo udržiava svoju vnútornú teplotu v optimálnom rozmedzí, zvyčajne okolo 36-37°C. Tento proces je nevyhnutný pre správne fungovanie našich orgánov a celkovú pohodu. Telo využíva rôzne mechanizmy na reguláciu teploty, ako je potenie, rozširovanie alebo zúženie krvných ciev a zmena metabolizmu.

V horúcich dňoch sa naše telo snaží ochladiť zvýšeným potením, čo môže viesť k dehydratácii a strate dôležitých elektrolytov. Preto je dôležité pomáhať telu v jeho snahách o ochladenie nielen dostatočným príjmom tekutín, ale aj konzumáciou ochladzujúcich potravín. Tie môžu poskytnúť úľavu a podporiť efektívnu termoreguláciu.

Prírodné ochladzovanie z hľadiska ajurvédy

Ajurvéda, starodávna indická medicína, kladie veľký dôraz na rovnováhu medzi telom, mysľou a duchom. Jedným z kľúčových princípov ajurvédy je využívanie rôznych chutí na dosiahnutie tejto rovnováhy a podporu zdravia. 

V kontexte ochladzovania tela počas horúcich dní sú obzvlášť dôležité sladká, horká a trpká chuť. Každá z týchto chutí má špecifické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať vnútornú teplotu a podporovať termoreguláciu.

sladka-horka-trpka-chut

Sladká chuť (Madhura)

Sladká chuť je v ajurvéde považovaná za ochladzujúcu, výživnú a upokojujúcu. Potraviny so sladkou chuťou majú tendenciu zvyšovať kapha doshu a znižovať pitta a vata doshu. Sladká chuť je ideálna na upokojenie a ochladenie tela, pretože má hydratačné a osviežujúce vlastnosti. Medzi potraviny so sladkou chuťou patria napríklad mlieko, ryža, pšenica, sladké ovocie (ako sú hrozno a melóny) a niektoré druhy zeleniny (ako sú mrkva a sladké zemiaky).

Horká chuť (Tikta)

Horká chuť je známa svojimi detoxikačnými a ochladzujúcimi vlastnosťami. Pomáha čistiť krv, znižovať zápaly a podporovať trávenie. Horké potraviny znižujú pitta doshu, ktorá je zodpovedná za teplo v tele, a tým pomáhajú ochladzovať telo. Medzi horké potraviny patria listová zelenina (ako sú špenát a kel), horké byliny (ako sú púpava a neem) a niektoré druhy korenín (ako je kurkuma).

Trpká chuť (Kashaya)

Trpká chuť je ďalšou dôležitou chuťou v ajurvéde, ktorá má ochladzujúce a sťahujúce vlastnosti. Pomáha znižovať pitta a kapha doshu, čím podporuje rovnováhu v tele. Trpké potraviny sú často bohaté na antioxidanty a majú schopnosť čistiť telo od toxínov. Medzi trpké potraviny patria strukoviny (ako sú fazuľa a šošovica), niektoré druhy ovocia (ako sú granátové jablká a brusnice) a čaje (ako je zelený čaj).

Zoznam ochladzujúcich potravín

Jedným zo spôsobov, ako udržať telo v pohode a v rovnováhe, je konzumácia ochladzujúcich potravín. Tieto potraviny nielenže osviežia, ale tiež pomôžu telu udržiavať správnu teplotu. V nasledujúcich častiach sa pozrieme na niektoré z najlepších ochladzujúcich potravín a ponúkneme vám praktické tipy, ako ich zahrnúť do vášho jedálnička.

22 najlepších chladivých potravín a bylín:

zoznam-ochladzujucich-potravin_1

 

Aké výhody poskytujú ochladzujúce potraviny?

Existuje mnoho rôznych druhov potravín s chladivým účinkom, pričom každá z nich ponúka svoje jedinečné výhody. Napríklad mäta (mäta pieporná a mäta roľná) je jednou z najobľúbenejších chladivých bylín vďaka mentolu, ktorý prirodzene ochladzuje. Mäta – či už čerstvá, v bylinkovom čaji alebo vo forme mätového oleja – je mimoriadne účinná pri podpore trávenia a zmierňovaní bolesti a zápalu žalúdka.

Mnohé bylinky, ovocie a zelenina bohaté na vodu obsahujú zlúčeniny s prirodzenými protizápalovými, antimikrobiálnymi a upokojujúcimi vlastnosťami.

Ktoré jedlo najlepšie ochladzuje žalúdok? Medzi najlepšie možnosti na zmiernenie bolesti žalúdka, kyslého refluxu a tráviacich ťažkostí patria:

  • Tropické ovocie ako ananás, ktorý obsahuje enzým bromelaín, známy svojimi protizápalovými účinkami
  • Listová zelenina
  • Tekvica a cuketa
  • Kokosové mlieko
  • Kefír
  • Prírodný med
  • Protizápalové bylinky, ako harmanček a mäta

Možno by ste očakávali, že korenisté jedlá zvýšia teplotu tela, ale nie je to vždy tak.

Konzumácia korenistých jedál, ako je kajenské korenie a iné papriky, môže aktivovať nervový receptor na jazyku, ktorý zaznamená teplo a následne spustí chladiace mechanizmy tela, ako je potenie. Takže aj keď korenie v ústach pôsobí horúco, v skutočnosti môže mať chladivý efekt.

Ak sa nad tým zamyslíte, dáva to zmysel, že korenené a pálivé jedlá sú obľúbené v krajinách s horúcim podnebím, ako je Mexiko, Brazília a časti Číny a Indie.

Tipy na zaradenie ochladzujúcich potravín do denného jedálnička

Melón je jednou z najobľúbenejších letných potravín, a to z dobrého dôvodu. Obsahuje vysoké množstvo vody, čo pomáha udržiavať telo hydratované. Okrem toho je bohatý na vitamíny A a C, ktoré podporujú zdravie pokožky a imunitného systému. Melón má prirodzený osviežujúci účinok, ktorý je ideálny pre horúce dni. Pripravte si melónový šalát s mätou a feta syrom. Tento jednoduchý a osviežujúci recept kombinuje sladkosť melónu s chladivým účinkom mäty a slanosťou feta syra.

melonovy-salat-s-feta-syrom-a-matou

Uhorka je ďalšou skvelou ochladzujúcou potravinou. Má vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú udržiavať svoju váhu pod kontrolou. Uhorka je tiež bohatá na vitamíny a minerály, ktoré podporujú celkové zdravie. Pridajte uhorku do smoothies alebo pripravte osviežujúcu uhorkovú polievku. Tieto jedlá sú nielen chutné, ale aj výborne ochladzujúce.

Mäta je známa svojím chladivým účinkom na telo a osviežujúcou chuťou. Je to skvelý doplnok k rôznym nápojom a jedlám, najmä počas horúcich letných dní. Pridajte mätu do vody, limonády alebo čaju. Tento jednoduchý krok môže výrazne zvýšiť osviežujúci účinok vašich nápojov.

Kokosová voda je prirodzený izotonický nápoj, ktorý hydratuje a ochladzuje telo. Obsahuje elektrolyty, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu tekutín v tele, čo je obzvlášť dôležité počas horúcich dní. Pite kokosovú vodu samotnú alebo ju pridajte do smoothies. Je to skvelý spôsob, ako si dopriať osviežujúci a zdraviu prospešný nápoj.

Citrusové plody sú bohaté na vitamín C a majú osviežujúci účinok. Môžu pomôcť ochladzovať telo a zároveň posilňovať imunitný systém.  Pripravte si citrusovú limonádu alebo pridajte citrusy do šalátov. Tieto jednoduché recepty vám pomôžu využiť osviežujúce vlastnosti citrusových plodov.

Jogurt alebo tvaroh je nielen chutný, ale aj prospešný pre trávenie. Obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry a majú chladivý účinok na telo. Pripravte si jogurtový alebo tvarohový dip s uhorkou a mätou. Tento osviežujúci dip je ideálny k rôznym jedlám a môže byť skvelým doplnkom k letným garden party.

letna-limonada

Ako zostať „cool“ počas leta

  1. Jedzte jedlá, ktoré vás ochladia, ako napríklad šaláty, ovocie, zeleninové džúsy a smoothie.
  2. Vyberajte si jedlá, ktoré sú sladké, horké alebo zvieravé. Napríklad šaláty sú horké a zelený čaj je zvieravý.
  3. Vyhýbajte sa pikantným, kyslým a veľmi slaným jedlám, alkoholu a vyprážaným jedlám.
  4. Používajte koreniny ako kurkuma, mäta, fenikel, aníz a kardamón, ktoré vás ochladia.
  5. Sprchujte sa chladnejšou vodou, nie horúcou.
  6. Pite veľa čistej studenej vody bez ľadu a čerstvé džúsy. Vyhýbajte sa ľadovým a bublinkovým nápojom.
  7. Ak môžete, choďte si zaplávať do jazera, rieky alebo mora.
  8. Choďte často do prírody a prechádzajte sa v lese. Zelená farba upokojuje.
  9. Jedzte veľa zelených potravín, ktoré pomáhajú ochladiť krv a zlepšiť pleť.
  10. Oddychujte čo najviac. Po obede si môžete zdriemnuť ako južanské národy.
  11. Plánujte si aktivity na ráno alebo večer, keď je chladnejšie. Vyhýbajte sa náročným činnostiam uprostred dňa.
  12. Choďte spať skoro, aby ste boli ráno plní energie. Ak ste nočný typ, pozorujte mesiac, jeho svetlo vás ochladí.
  13. Meditujte alebo si každý deň nájdite chvíľku na pokoj a ticho. Príliš veľa premýšľania môže spôsobiť nervozitu.
  14. Nájdite si čas na hru a zábavu. Robte to, čo vás baví!
  15. Nepreťažujte sa. Ak musíte pracovať, sústreďte sa len na jednu vec naraz.
  16. Skúste pestovať rastliny. Práca so zemou je dobrá pre telo aj myseľ.
  17. Vyberajte si športy, ktoré vás neprehrejú, ako plávanie alebo vodné športy. Večerné prechádzky sú tiež dobré.
  18. Použite éterické oleje, napríklad mätový, ružový, santalový alebo eukalyptový, na osvieženie tela a priestoru. Pridajte ich do kúpeľa alebo aromalampy.


Radka



Zdroje: 

https://www.pukkaherbs.com/uk/en/wellbeing-articles/the-six-tastes-of-ayurveda

https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/herbal-action/Astringent

https://draxe.com/nutrition/cooling-foods-herbs/