Mastichové keksíky
Mastichové keksíky
Chioská masticha je známejšia ako žuvacia živica. Pochádza z gréckeho ostrova Chios a už od staroveku je významná pre svoje terapeutické vlastnosti. Používa sa však aj v kuchyni a ja by som vám rada ponúkla v tomto recepte výnimočnú chuť mastichového oleja v sladkom pečive. Mastichové keksíky môžu byť aj príjemným osviežením v ponuke vianočných koláčikov.
Na mastichové keksíky potrebujeme:
2 hrnčeky hladkej múky (270g)
½ lyžičky soli
¼ lyžičky práčku do pečiva
1 hrnček zmäknutého masla (125 g)
½ hrnčeka cukru (60-100g)
1 väčšie vajce
3 – 4 kvapky mastichového oleja
½ lyžičky vanilkového extraktu.
Postup:
Preosejeme múku a zmiešame spolu so soľou a práškom do pečiva. Odložíme na bok.
Maslo s cukrom vyšľaháme do bledej a nadýchanej masy. Postupne pridajte vajce, mastichový olej a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa všetko dobre prepojí. Nakoniec pridajte suché ingrediencie a vymieste vláčne cesto. Vytvarujte z neho 2 valčeky , zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať do chladničky.
Toto cesto vydrží v chladničke až 5 dní a v mrazničke až 2 mesiace.
Predhrejte rúru na 190 stupňov a pripravte si plech s pečiacim papierom. Vyberte odpočinuté cesto a nechajte ho trochu povoliť. Valčeky môžete rovno krájať na 1,5 cm kolieska alebo ho môžete rozvaľkať a vykrajovať rôzne tvary. Pečte 10 – 12 minút a po upečení nechajte chladnúť na mriežke.
Upečené keksíky vydržia pri izbovej teplote približne 5 dní.
Veselé maškrtenie :)