Sú superpotraviny naozaj také super?

V dnešnej dobe, keď sa zdravý životný štýl stáva prioritou pre mnohých z nás, sa pojem "superpotraviny" objavuje na každom kroku. Ale čo to vlastne znamená? Sú tieto potraviny naozaj také "super", ako sa o nich hovorí, alebo ide len o ďalší marketingový trik?

Čo sú superpotraviny?

Pravdou je, že superpotraviny sú súčasťou ľudskej histórie už po celé tisícročia. Dnes ich znovu objavujeme a odhaľujeme ich zásadný význam a výživovú hodnotu pre náš organizmus. Tieto potraviny sú charakteristické vysokým obsahom živín a ich jedinečné nutričné zloženie ich odlišuje od bežných potravín.

Aj keď neexistujú presne stanovené normy ani tabuľky, ktoré by určovali, čo presne musí potravina obsahovať, aby sa mohla považovať za superpotravinu, ich účinky sú podložené klinickými štúdiami. Pre väčšinu z nich nie sú stanovené konkrétne zdravotné alebo výživové tvrdenia, no ich pozitívny vplyv na zdravie je nepopierateľný.

Čo "super" obsahujú superpotraviny?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú superpotraviny také cenené, je ich vysoký obsah živín v porovnaní s bežnými potravinami. Sú známe svojím vysokým obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny a ďalších prospešných látok.

Superpotraviny majú často prírodný pôvod a sú minimálne spracované, čo im umožňuje zachovať si väčšinu svojich prirodzených živín. Vďaka tomu môžu superpotraviny  prispievať k celkovému zdraviu.

Prírodný pôvod a minimálne spracovanie

Superpotraviny často pochádzajú priamo z prírody a sú minimálne spracované, čo znamená, že si zachovávajú väčšinu svojich pôvodných živín. Tento prírodný pôvod zabezpečuje, že je menej pravdepodobné, že obsahujú škodlivé chemikálie alebo prídavné látky, ktoré sa často nachádzajú v priemyselne spracovaných potravinách.

najlepsie-super-potraviny

Ako superpotraviny fungujú?

Tieto potraviny sú známe svojimi rôznorodými zdravotnými prínosmi. Okrem podpory imunitného systému môžu superpotraviny pomôcť:

  • zlepšiť trávenie,
  • zvýšiť energiu,
  • podporiť zdravie srdca 
  • pri chudnutí
  • vyživiť pokožku a vlasy
  • neutralizovať voľné radikály
  • bojovať proti zápalom
  • podporiť zdravie kostí

...a ešte veľa iných vecí.

A aké potraviny sa považujú za "superpotraviny"?

Svet superpotravín je pestrý a fascinujúci. Ponúka širokú škálu potravín, ktoré môžu výrazne prispieť k nášmu zdraviu a vitalite. Pozrime sa bližšie na niektoré z najobľúbenejších a najúčinnejších superpotravín:

Bobuľové ovocie: Jahody, čučoriedky, acai a maliny sú skutočnými pokladmi medzi superpotravinami. Sú nabité vitamínmi C a K, antioxidantmi a vlákninou. Tieto drobné plody nielen posilňujú náš imunitný systém, ale aj blahodarne pôsobia na naše trávenie. Pravidelná konzumácia bobuľového ovocia môže dokonca prispieť k lepšej funkcii mozgu a zníženiu rizika srdcových ochorení.

Listová zelenina: Špenát, kel či rukola sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Ich pravidelná konzumácia podporuje zdravie kostí, pokožky a srdcovo-cievneho systému. Navyše, listová zelenina je nízkokalorická, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť.

Ryby bohaté na omega-3: Losos, tuniak či makrela sú známe svojím vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Tieto esenciálne tuky sú kľúčové pre optimálne fungovanie nášho mozgu a srdca. Pravidelná konzumácia rýb môže znížiť riziko srdcových ochorení, zlepšiť pamäť a dokonca pomôcť v boji proti depresii.

Orechy a semená: Vlašské orechy, mandle, para orechy, chia semená či ľanové semienka sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Táto kombinácia nám pomáha udržiavať stabilnú hladinu energie a dlhodobý pocit sýtosti. Navyše, orechy a semená sú skvelým zdrojom antioxidantov a môžu pomôcť znížiť zápal v tele.

Huby: Huby sú nielen bohaté na živiny, ale obsahujú aj jedinečné bioaktívne látky, ktoré môžu mať široké spektrum zdravotných prínosov. Obsahujú beta glukány, fenoly, polysacharidy a iné mňamky, ktoré náš organizmus miluje.

Viac o vitálnych hubách a ich vplyve na vaše zdravie nájdete v mojom článku na blogu.

Quinoa: Táto pseudoobilnina je bohatá na bielkoviny, vlákninu a železo, a navyše neobsahuje lepok. Quinoa je výbornou alternatívou k bežným obilninám a môže sa použiť v širokom spektre receptov - od šalátov až po hlavné jedlá.

Exotické superpotraviny: Amalaki (indický egreš) je bohatým zdrojom vitamínu C a antioxidantov, zatiaľ čo ashwagandha je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú telu lepšie zvládať stres.

Ako maximálne využiť superpotraviny?

Chcete z každého sústa superpotraviny vyťažiť maximum? Kľúčom je konzumácia v čo najprirodzenejšej forme. Surové superpotraviny si prirodzene uchovávajú najväčší obsah živín. Ak ich predsa len potrebujete tepelne upraviť, všeobecne sa odporúča , že teplota by nemala prekročiť 42 °C.

Pravidelnosť je vaším spojencom, prírodné produkty "pracujú" pomaly. Zaraďte superpotraviny do svojho jedálnička ako stáleho hosťa, nie ako občasného návštevníka. Ale pozor, viac neznamená vždy lepšie. Kvalita víťazí nad kvantitou.
Pri výbere buďte ostražití. Stavte na overené značky a dôveryhodných výrobcov. 

Avšak, je dôležité pamätať na to, že žiadna potravina, nech je akokoľvek "super", nemôže nahradiť vyváženú a pestrú stravu. Superpotraviny by mali byť súčasťou komplexného prístupu k zdraviu, ktorý zahŕňa aj fyzickú aktivitu a celkovú starostlivosť o telo a myseľ.

Radka